Оправдаха акушерка от Тетевен, обвинена за причинена смърт на новородено дете

  • 20 декември 2018 13:18

  • 1547
  • 0
Оправдаха акушерка от Тетевен, обвинена за причинена смърт на новородено дете
© Булфото

Апелативният съд във Велико Търново е оправдал акушерка от АГ- Тетевен, по повдигнатото й обвинение за причинена смърт по непредпазливост на новородено дете. Това съобщават от Съда.

С присъда от 19 декември 2018 г. Апелативен съд - Велико Търново, е отменил присъдата на Окръжен съд - Ловеч, от 29 септември 2016 г., с която подсъдимата Нина Б. е била призната за виновна и осъдена на две години лишаване от свобода условно. Съдът в Ловеч е постановил подсъдимата да бъде и лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от две години.

Апелативнят съд във Велико Търново обаче е признал подсъдимата Нина Б. за невинна в това, че на 22 април 2015 г. в Тетевен, в отделение "АГ" при МБАЛ "Д-р Ангел Пешев" ЕООД, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, при водене на раждане на Наташка И.Г. от ловешкото село Глогово, като дежурен лекар, е нарушила Закона за здравето. Въвела е лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация, форсирала е въвеждането му на родилката, не е проследила състоянието й и не е разпознала наличието на състояние "тесен таз и съмнение за пелвеофетална диспропорция". По този начин е причинила по непредпазливост смъртта на Зара П.Г., дете на родилката, като Апелативният съд я оправдава изцяло по повдигнатото й от Окръжна прокуратура - Ловеч, обвинение.

Присъдата на Апелативен съд - Велико Търново, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини