Отмениха присъдата на ямболския кмет

  • 24 февруари 2012 13:14

  • 1074
  • 2
Отмениха присъдата на ямболския кмет
©

Отменена е присъда на ямболския кмет Георги Славов, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд Бургас.

Съдът връща делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд. Кметът на Ямбол беше признат за виновен, че в периода от м. септември 2008 г. до м. март 2010 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Ямбол, с цел да набави за „Дияна Комерс І” ЕООД – Ямбол облага в размер на 1 741 987.84 лв. е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си по чл. 15, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, чл. 39, ал.1, т.3 от ЗОП, чл. 22 от Закона за общинските бюджети и чл. 41, ал. 2 от ЗОП.

От деянието са настъпили значителни вредни последици в размер на 2 090 385.41 лв. за Община Ямбол и общинския бюджет и деянието представлява особено тежък случай, поради което на основание чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, предл. 1 и 2, вр. ал. 1 и чл. 54 от НК. Ямболският окръжен съд е наложил наказания на подсъдимия Георги Иванов Славов „лишаване от свобода” от пет години и лишаване от право да заема длъжността кмет на общината за срок от шест години. Георги Славов обжалва осъдителната част на присъдата пред Бургаския апелативен съд, като иска тя да бъде отменена като незаконосъобразна, необоснована и поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. След като се запозна с материалите, доказателствата и становищата на страните, съдебният състав на Апелативния съд в решението си намира, че обжалваната присъда е постановена при съществено нарушение на процесуалните правила. Съдебният състав, разгледал делото като първа инстанция, е незаконен, поради участието в него на съдия, който е изразявал негативно отношение към подсъдимия, действал е предубедено и това поражда съмнение в законосъобразността, обективността и справедливостта на проверяваната присъда, смятат апелативните съдии. Според решението, присъдата е постановена и при друго съществено нарушение на процесуалните правила, изразяващо се в изготвянето на протокол за съдебно заседание в нарушение на чл. 311, ал. 1, вр. чл. 129, ал.1 и чл. 11, ал. 2 от НПК. Съдебният състав счита, че допуснатите съществени процесуални нарушения по време на гледането на делото на първа инстанция представляват основания за отмяна на съдебния акт и за връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд, съгласно чл. 335, ал. 2, във вр. с чл. 348, ал. 3, т.2, предл. 2 и т. 3 от НПК. Посочените процесуални нарушения са отстраними. Предвид изложените мотиви, Апелативният съд счита, че следва да бъде отменена атакуваната присъда, с изключение на нейните влезли в сила части, относно оправдаването на Георги Славов за нарушаване на служебните му задължения и превишаване на власт по чл. 2, ал. 1 от ЗОП, чл. 15, ал. 2, вр. ал. 3 и 4 от ЗОП, чл. 24 от ЗОБ и чл. 148 от ЗУТ. С решението си от 27.01.2011 г. апелативните съдии отменят присъдата на Ямболския окръжен съд освен относно наказанието „лишаване от свобода” и „лишаване от права”, така и в частта, в която Георги Славов е осъден да заплати на ОД МВР – Ямбол сумата от 5974.05 лв., направени разноски в досъдебното производство и 360 лв. съдебни разноски, направени в съдебната фаза на делото.

Решението на Апелативния съд не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1074 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.25 | 18:51

2
Че щом като един съдия според тях не си е свършил добре работата-наказвайте и него,какво да храним малоумници ???? Тая машина има толкова части за смяна,че и след 10 поколения няма да имаме добре смазан механизъм за присъди. Човека дори и да е бил прав,щом не може да го докаже- пътя !!! То не се иска само честност(която липсва в 90%) в тая работа-трябва и акъл.

2012.02.24 | 16:22

1
То беше ясно като бял ден ,че сме свидетели на поредния фарс на поредното "кадърно" правителство.Май с това приключват надеждите за осъден за престъпления български държавник.Хаха смешковци сме ей,овчи народ.Гласувайте пак за тях-висок жизнен стандарт,без организирана престъпност,корупция и поръчкови убийства!!

Добави коментар

Водещи новини