Съдийската колегия на ВСС ще пита съдиите от Апелативния спецсъд дали и как е накърнена независимостта им от ВКС

  • 11 декември 2018 15:01

  • 505
  • 0
Съдийската колегия на ВСС ще пита съдиите от Апелативния спецсъд дали и как е накърнена независимостта им от ВКС
© Novini.bg

Съдийската колегия на ВСС взе решение да изпрати запитване до съдиите в Апелативния спецсъд, в което те да отговорят дали е била нарушена независимостта им и ако да, в какво се изразява това.

Решението беше взето заради изпратено от съдиите искане за становище от ВСС за това дали чрез проверката на ВКС по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова се прави опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите по делото. И дали инициирането на такава проверка по неприключило производство е правомерна и допустима. 

Колегията реши да отложи обсъждането на точката, докато не получи отговор от съдиите изпратили до тях искане за становище.

Проверката на ВКС показа множество нарушения, сред които, че съдиите са спрели изпълнението на домашния арест за Иванчева и Петрова без да е имало още "годен съдебен акт" от първата инстанция. Те не са разполагали с протокола от проведеното съдебно заседание, с което мярката на подсъдимите се изменя в по-лека.

По-рано днес председателят на спецапелативния съд Георги Ушев възрази срещу изводите от проверката. В писмо до проверяващите от ВКС и до съдийската колегия на ВСС Ушев изтъква редица доводи, с които оборва констатациите на върховните съдии, инспектирали делото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини