Димитър Бонгалов: Режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения

  • 30 ноември 2018 08:34

  • 774
  • 2
Димитър Бонгалов: Режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения
© Кадър: Нова телевизия

Режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения. Това заяви Димитър Бонгалов, директор на Дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” при Омбудсмана  в ефира на „Здравей, България”.

„Законът за изпълнение на наказанията е предвидено, че трябва да има комисия за условията в затвора. За съжаление, това не се спазва и обикновено ръководителят на затвора дава заданието. Но режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения.  Ако сте осъден на строг режим  сте в коридорно заключване през деня и в спалните помещения през нощта. На специалния режим на доживотния затвор е заключен цял ден самостоятелно в спално помещение и има един час излизане навън на открито. Този режим е адекватен на този в арестите в момента”, каза той.

Бонгалов е бил на инспекция в килията на Десислава Иванчева заради оплакване от нейна страна за теч на фекални води над леглата на обитателите на килията. Реагирано е бързо, но се оказало, че ремонтът е некачествен, което налага повторна проверка. Установено е, че течът не е отстранен. Проблемите, свързани с липсата на преградна стена на санитарния възел, наличието на повече кревати отколкото е капацитетът и мухълът по стените били стари констатации. Въпреки усилията ни, те не са отстранени, отбеляза той.

Снимките от килията на Иванчева и Петрова са направени през тази седмица. Бонгалов се съгласи, че условията могат да се нарекат унизителни:”Заради дневната светлина, заради мухъла и заради преградната стена – да, това са унизителни условия към задържаните лица”.

Той обясни, че преградата на санитарния възел трябва да бъде до тавана, за да няма визуална връзка между този, който го ползва и останалите обитатели на помещението.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
774 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гнус ме е

2018.11.30 | 11:00

2

До Атанас Благов - Като чета какво си написал и съдя по него за мисленето и грамотността ти, направо не си и за БОБ, човече, за пасене на детелина си! Направо ме е гнус да чета такива като теб, защото тези жени не са ОСЪДЕНИ, никой от "свидетелите" не посмя да излъже и да каже, че те лично са искали подкуп, а като гледаме как спешно се издават разрешителни на главния "свидетел", май направо работата си е за Страсбург! Там само като видят мивката и народа пак ще плаща сметката....ама май ще е голяма сметка и е време да я плащат лично тези, които правят всички тези неща!

!?

2018.11.30 | 09:36

1

Няма нужда от съвещания,а от кирки и лопати.

Добави коментар

Водещи новини