Всеки втори изнасилвач лежи само година в затвора

  • 26 ноември 2018 06:53

  • 983
  • 0
 Всеки втори изнасилвач лежи само година в затвора
© pixabay

Всеки втори изнасилвач лежи само година в затвора. Това показват данните на Министерство на правосъдието, публикувани на сайта на Националния статистически институт.

Според цифрите за последната отчетна година с влезли в сила присъди са 47 души. От тях 22-ма са получили минимални наказания от по година. В единични случаи те са с 12-13 месеца повече. Двама са получили само половин година, а 11 - до 10 години. Последните се водят крайно тежки случаи, когато гаврите са били жестоки, а жертвите са останали с трайни психически и физически увреждания.

За блудство осъдените са 72-ма. Това е престъпление, което не предполага сексуален контакт по традиционния начин. Повечето наказани от съда там също са получили по година зад решетките, или общо 36 души. Само един според статистиката ще лежи до 15 години в затвора. В графата „насилствен хомосексуализъм“ попадат 9 осъдени лица. Шестима от тях отново получават затвор от една до три години, а един ще лежи до 10 години.

Последните проучвания пък сочат, че близо 300 хил. жени у нас са били изнасилени в определен период от живота си. Според цифрите близо 10 процента от българските жени са били изнасилвани, но заради срам, страх или изкривено чувство за вина голяма част от тях не споделяли преживяванията си.

„Тревожна тенденция сочи, че по-малко от 1/3 от жените съобщават в полицията за посегателство спрямо тях или споделят на близките си. Една от причините за мълчанието им е, че често насилникът е в дома – баща, съпруг, друг роднина или познат Освен това процентът на осъдените за изнасилване е нищожно малък и това ги обезкуражава”, обясниха преди време социолози цитрирани от "Монитор".

Анкетираните дами посочили като рискови зони, в които има опасност да станат жертви на сексуално насилие, дома си, работното място и публичните места. Според проучването стереотипът за предизвикателно облечените жени, които се разхождат късно през нощта, че стават най-често жертви, вече е разбит. Специалисти от МВР твърдят, че в полезрението на насилниците попадали най-често дами, които не излъчват самочувствие, косите им не са поддържани или изобщо липсват прически, както и такива, които ходели неуверено Именно такъв тип жени предпочитали изнасилвачите, тъй като самото извращение рядко било провокирано от желанието за секс. Най-често те нападали, за да покажат надмощие, да избият комплекси или да канализират насъбрана агресия.

По време на изследването били изяснени и най-честите причини за сексуално насилие. Една от тях била злоупотребата с алкохол. Над 81 процента от жените са нападани от пияни изнасилвачи. Следват атаките заради психически отклонения и на трето място като причина се посочват бедността и социалната изолация на насилниците. Интересен е фактът, че близо 25 процента от анкетираните жени са посочили като причина за изнасилването им импотентността и невъзможността за нормална сексуална възбуда.

От Института по психология на МВР представиха и психологически портрет на изнасилвача. От него стана ясно, че всеки трети насилник е бил малтретиран като малък или самият той е бил изнасилван. Той разбирал погрешно преживяванията на другите и не допускал, че те могат да имат нужди и чувства. Освен това изнасилвачите често се изживявали и като жертви. От своя страна те не показвали чувства, а мотивът за изнасилването при тях рядко бил сексуален.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини