Разследваният за подкуп инспектор от варненския затвор остава под домашен арест

  • 13 ноември 2018 13:05

  • 506
  • 0
Разследваният за подкуп инспектор от варненския затвор остава под домашен арест
© Булфото (архив)

Инспекторът социална дейност и възпитателна работа от Затвор – Варна Явор Д., разследван затова, че поискал и получил дар, парични средства, които не му се следват, за да извърши действия по служба ще продължи да търпи втората по тежест мярка за процесуална принуда. Варненския апелативен съд потвърди „домашния арест“ на обвиняемия и остави без уважение жалбата на защитата му срещу потвърдената и на първа инстанция мярка за неотклонение. Това съобщиха от Варненския апелативен съд.

Инспекторът търпи „домашен арест“ от края на август тази година, когато му е повдигнато обвинение за създадена организация и престъпна схема за получаване на парични средства от лица, изтърпяващи различни по размер наказания в Затвора Варна.

Професионалните задължения на обвиняемия са били превъзпитание на затворниците, подпомагане на тяхната ресоциализация и коригиране на поведението им. В хода на следствените действия били събрани доказателства, че той се облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода. Затворниците заплащали за предстоящите действия на инспектора чрез парични преводи към цивилно лице, свързано с лишен от свобода, привлечен като съучастник и помагач на обвиняемия. Престъпното деяние е тежко умишлено по смисъла на закона, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години. Инспекторът е освободен от длъжност.

Пред въззивната апелативна инстанция обвиняемият поиска да получи възможност да работи, за да издържа 5-членното си семейство. Той декларира, че ако бъде осъден е готов да понесе наказанието си, но в настоящия момент би искал да е полезен на близките си.

Варненският апелативен съд обаче потвърди като правилни и законосъобразни всички основания на Окръжен съд – Варна, с които е била потвърдена първоначалната мярка за неотклонение „домашен арест“.

Три месеца след привличането на Явор Д. като обвиняем няма доказателства, които да разколебаят обосновано предположение, че той е съпричастен към престъпната дейност, която се отличава с висока степен на обществена опасност. Чистото съдебно минало на обвиняемия, постоянния му адрес и семейното му положение и на този етап от следствените действия са основание за извода, че няма опасност ако е под „домашен арест“, Явор Д. да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава втората по тежест мярка за процесуална принуда „домашен арест“, взета спрямо вече бившия инспектор социална дейност и възпитателна работа от Затвора – Варна Явор Д., разследван за подкуп е окончателно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини