Сотир Цацаров с подробности за разследването срещу Баневи и Митьо Очите

  • 27 октомври 2018 11:58

  • 2299
  • 5
Сотир Цацаров с подробности за разследването срещу Баневи и Митьо Очите
© Булфото (архив)

Разходите за експертизи за 2017 година са били 8,05 процента от бюджета на МВР. Това е много крупна сума, каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. Той участва в Национална конференция по съдебна медицина и деонтология.

По думите му преди два месеца в общо писмо, от прокуратурата и МВР, е отправено искане към МС за отпускане на 8 милиона лева за покриване на натрупаните до момента дългове за експертизи, голяма част от които касаят съдебните медици, но и автотехнически и други експертизи. Той даде пример със Северозападна България, където три окръга разполагат само с един съдебен лекар, който е пред пенсия. Към този специалист към момента тежат 232 неизготвени експертизи и нито една платена, а това води до тотално забавяне на съдебния процес. Според Цацаров не може да се говори за протест на съдебните лекари и за необосновани искания, защото работата на експертите е труд, който трябва да бъде заплащан. И добави, че е необходима различна организация на тяхната работа.

По инициатива на прокуратурата и на съдебните лекари в момента работна група работи по създаването на Национален център по вещи лица, който да организира изцяло работа по съдебните експертизи и който да бъде под шапката на правосъдното министерство. "Ние трябва да мислим за изцяло нова структура, за централна криминалистична лаборатория и такива лаборатории по места", каза още Цацаров. Не е нормално в Русе, където е трафикът на наркотици през Дунав мост, в местната лаборатория да може да се изследва само хероин и марихуана, а всякаква друга синтетична дрога и кокаин да се изследва в Националния институт по криминалистика. Това бави изключително много съдебния процес, посочи главният прокурор.

По отношение на задържането на семейство Баневи във Франция, Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в каза, че предстои съдът там да вземе решение за изпълнение на издадената Европейска заповед за арест. Към момента продължават претърсвания и изземването на документи. Срещу тях е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления, присвоявания и пране на пари, като начална точка на разследването е "Полимери" - Девня и няма да се ограничи само с него. Утре специализираната прокуратура ще изнесе подробности по случая, каза Цацаров.

По думите му аналогичен е случаят и по отношение на Димитър Желязков - Митьо очите. Вчера страната ни е уведомена по официалния ред, че турският съд е допуснал екстрадицията му в България, като се очаква решение на изпълнителната власт как да бъде осъществено окончателното предаване.

Главният прокурор бе категоричен, че обвиненията срещу Иво Прокопиев нямат отношение към неговата издателска дейност и въобще не засягат свободата на словото. Той поясни, че срещу него са образувани две досъдебни производства, касаещи бизнес и приватизацията на "Каолин", както и на находища за такива полезни изкопаеми в Разград и други места.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2299 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бг крадливата политическа каста

2018.10.27 | 13:48

5
за разлика от Румънската работи против НАРОДА СИ.
Гост

2018.10.27 | 13:23

4
Ооооо Цаца. Как е на вкус гъза на ДП и АД?

2018.10.27 | 13:19

3
Стачка няма ли да има или ви запушиха устите със 105 лева отгоре?

2018.10.27 | 13:17

2
Е в хазната било пълно с милиарди разправя оня рекитьор

2018.10.27 | 12:24

1
бла бла бла ..........НИЩО няма да се случи....ше мине време и ще се замете, като всичко през последните 30 години...

Добави коментар

Водещи новини