Окончателно в ареста остават 4-мата задържани, опитали да продадат златно съкровище (снимки)

Задържани под стража остават четиримата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в органирана престъпна група за държане и незаконна търговия с предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности и не са идентифицирани и регистринати по Закона за културните ценности.

На 18 октомври 2018 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с което на обвинените бяха наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Съдът мотивира определението си с това, че те могат да повлияят на разследването и да извършат ново престъпление. Участниците в групата бяха задържани на 8 октомври 2018 г. в Симеоновград, след като опитаха да продадат на служители под прикритие златен венец за 2 милиона лева. По време на операцията бяха иззети и други предмети – гривни, торкви, монети, за които експертна справка посочи, че са налице данни те да са антични. Със задачата категорично да докажат или да отхвърлят това бяха натоварени експерти от Националния археологически институт към БАН. В хода на разследването при допълнителни претърсвания на имоти на един от обвинетите в Симеоновград и Стара Загора бяха намерени и иззети повече от 50 предмета от злато и сребро, в т.ч. втори златен венец, както и скулптури. Повечето от тях са били поставени в бидони и заровени в земята. Намерените предмети също са предадени на експертите за установяване на тяхната датировка и автентичност.

 

Мерките за неотклонение на обвинените са окончателни и не подлежат на обжалване.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет