Министерството на правосъдието ще съдейства на обвинените в убийство на турски бракониер граничари

  • 13 октомври 2018 13:32

  • 8308
  • 2
Министерството на правосъдието ще съдейства на обвинените в убийство на турски бракониер граничари
© Булфото (архив)

Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас. Днес граничарите се срещнаха с местни депутати и кмета на града, предаде БНР.

Въпреки че българите са оправдани за случая преди десет години и от български съд, и от съда в Страсбург, срещу тях в Турция е възобновено дело. Кметът Димитър Николов припомни: "Имаме подписан договор от 76-а година с Република Турция за взаимно признаване на съдебните решения."

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров добави: "Предоставена е възможност на тези лица да се запознаят с приложените документи и ако искат, да се възползват от правото си да дадат обяснение по така повдигнатите обвинения."

Депутатът Дияна Саватева посочи: "Има процес, който тече в Турция. Нашите действия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани при тези обстоятелства."

Трябва да се осигури присъствие на консул в процеса и на турски адвокат, добави Саватева, а нейният колега Валентин Касабов подчерта: "Да изявим нашето желание просто да се спре тази гавра с момчетата."

Единият от граничарите Николай Костов призова: "Хиляди български мъже са долу и те трябва да са сигурни, че са спокойни да си изпълняват служебните задължения сега, в момента, утре, вдругиден."

Днес в 15 часа граничарите имат среща с експерти от Министерство на правосъдието в София, където ще получат повече информация по техния случай, подписаните документи между България и Турция и възможностите за юридическа реакция. Мъжете ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.13 | 15:37

2
Ама то сега по четирима на веднъж ли ги убиват по нещасните случаи, трябва да докажат кой стреля първи, тука един вика че втория
Умник Гюро

2018.10.13 | 14:09

1
Спешно трябва да се приеме Закон за Защита на Държавата. БСП/БКП да се обяви извън закона заради геноцид над българския народ и участие в международен тероризъм.

Добави коментар

Водещи новини