Адвокат: Делото "КТБ" е показателно за липса на всякакъв смисъл на правораздаване

  • 02 октомври 2018 14:33

  • 1448
  • 1
Адвокат: Делото "КТБ" е показателно за липса на всякакъв смисъл на правораздаване
© Novini.bg (архив)

Поне до края на тази година делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка ще се гледа не в сградата на Специализирания наказателен съд, а в зала "Тържествена" на Софийския районен съд.

Временното преместване е заради недостига на зали в спецсъда и защото по делото "КТБ" все още не са започнали разпитите на свидетели.

Проблемът на няколко пъти беше дискутиран във Висшия съдебен съвет и стана повод за срещи между изпълнителната и съдебната власт. Правителството вече обеща нова сграда на спецсъдии и прокурори. Висшият съдебен съвет се ангажира с пари за обзавеждане. Прокурорската колегия увеличи щата на спецобвинителите, а липсата на подобно решение от страна на съдийската стана повод за критики и предупреждения - от висши прокурори, че ако кадровият проблем на съдиите не бъде решен, ще блокира спецправосъдие.

Дeлoто зa изтoчвaнeтo нa KTБ е с рекорден брой участници, макар и да има един голям отсъстващ - задочно подсъдимият и в процедура по екстрадиция от Сърбия банкер Цветан Василев. По настояване на защитниците на общо 18-те подсъдими, от няколко месеца, и по неофициални прогнози и през цялата 2019 година, в най-голямата зала на спецсъда се чете резюме от обвинителния акт - в размер на над 5 000 страници. Когато има заседание по делото, залата е блокирана от 9.00 до 18.00 часа, поради което други дела се отлагат. Затова днес, а е възможно и през следващите месеци, оставащите неясно колко, но все още хиляди страници, да се четат в най-тържествената зала на СРС. По настояване на шефа му Александър Ангелов тя ще се преотстъпва само, ако бъде поискана от спецсъдебния състав по делото "КТБ", поне седмица преди съдебното заседание.

Досега са прочетени по-малко от хиляда страници от обвинителния акт.

Другото лято евентуално може да започнем разпит на свидетели. Това дело е показателно за липса на всякакъв смисъл на правораздаване, защото само по себе си делото е несъстоятелно. Гони се обем, а не качество и затова ще четем година и половина обвинителен акт, коментира един от адвокатите по делото "КТБ"  - Христо Ботев, цитиран от БНР.

Константин Тодоров
1448 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ива

2018.10.03 | 15:39

1
Цялата ситуация с Василев ни води към същия извод- смисъл няма

Добави коментар

Водещи новини