Над 1000 дела, в които са участвали деца, са гледани от специализирани състави у нас

  • 25 септември 2018 10:55

  • 397
  • 0
Над 1000 дела, в които са участвали деца, са гледани от специализирани състави у нас
©

Над 1000 дела, в които са участвали деца, са гледани от специализирани състави у нас. Това отчете заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов на заключителна конференция по проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Правосъдният министър Цецка Цачева отбеляза, че правната рамка по отношение детското правосъдие у нас е в синхрон с европейската. До момента са променени НК и НПК. Но основно предизвикателство остава изцяло новият закон, в който да има възпитателни мерки.

Изготвеният през 2016 г. не беше подкрепен от МФ, припомни Цачева и каза, че над 110 души у нас вече са обучени как да работят с деца в рамките на наказателния процес.

Новият швейцарски посланик в София Мюриел Берсе Коен заяви, че различните общества вече осъзнават необходимостта от прилигане на правилата.

Тя припомни, че спецекипи от съдии има в 5 съдилища у нас, но допълни, че е необходимо да се подобри координацията между институциите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини