Окръжният съд в Търговище е сред първите, приложили новия Закон за европейска заповед за разследване

В Окръжния съд в Търговище в съдебно заседание са проведени процесуални действия по новия Закон за европейска заповед за разследване.

Така институцията се нарежда сред първите у нас, приложили нормата. Делото се води за "източване" на ДДС и в момента е в съдебна фаза, съобщиха от Търговищкия окръжен съд.

Подсъдимият С.С. е обвинен, че е причинил щета на държавата за около 1 млн. лева. Касае се до сделки за износ на стоки в чужбина. Много от свидетелите са чужди граждани и снемането на показанията им пред съда в Търговище би представлявало голямо затруднение и би забавило съдебното следствие. Новият закон дава възможност това да се избегне.

Възползвайки се от него, съдия Иванов, докладчик по делото, е отправил искане пред италианските съдилища в Болоня и в Неапол, да бъдат призовани и разпитани чрез видео-конферентна връзка двама свидетели. Исканията са уважени и разпитът е насрочен за 11 септември. За извършването на връзката е предоставена техника от Висшия съдебен съвет.

Това е първото подобно искане в страната за предоставяне на техниката и осъществяване на процесуални действия чрез видео-конферентна връзка по новия Закон за европейска заповед за разследване, съобщават от Съда в Търговище, цитирайки данни на Висшия съдебен съвет. Имало е подобни разпити, но те са осъществявани по друг ред.

Разпитът се осъществява в редовно съдебно заседание, в присъствието на всички участващи по делото лица и преводач. Разпитите се водят от българския съд, а в италианските съдилища присъства съдия, който води заседанието там. Свидетелите се предупреждават за наказателната отговорност, която носят и по българското, и по италианското законодателство.

Свидетелите са разпитани и всички действия са осъществени успешно. Делото продължава. Предстоят още разпити, включително чрез нови видео-конферентни връзки със съдилища в други държави, допълват от Окръжния съд в Търговище.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?