Марин Марковски: Държат Иванчева вързана за болничното легло (видео)

  • 02 август 2018 08:25

  • 14807
  • 13
Марин Марковски: Държат Иванчева вързана за болничното легло (видео)
©

По случая с Десислава Иванчева виждаме нещо ужасно, което е противозаконно. Един ден всичко това може да се случи на всеки един от нас. Това нечовешко отношение е не само укоримо, а и подсъдно. Това каза адвокат Марин Марковски в ефира на БТВ.

Думите му са по повод постъпването на кметицата на "Младост" в болница, окована като сериен убиец.

"Иванчева е с установена диагноза и се намира в болницата в затвора и на контролни прегледи. Тя има диагноза тумор на хипофизата и се налага да взима лекарство за намаляване на тумора, но то има страничен ефект, който увеличава стреса й. Иванчева вече има и парадонтоза. Тази жена я съсипаха и то с действия против закона“, подчерта адвокат Марковски.

Като изтезание и жертва на нечовешко отношение, за което трябва да има дисциплинарно наказание определи вчерашните действия срещу Десислава Иванчева бившият правосъден министър Димитър Бонгалов. „В конкретния случай конвоиращият решава как да се извърши воденето на задържан. Правилникът забранява да се допуска изтезание. Тук говорим за едно престъпление на белите якички. Това е човек, за който има данни за подкуп, а не за престъпник, извършил тежко престъпление.

„В момента г-жа Иванчева е вързана за болничното си легло. Това е изтезание. Това е ужасяващо поведение на държавните органи. Освен това двама души я пазят пред болничната стая“, каза още Марковски.

„Нужно е да се осигури безопасност не е само за лицето, което охранява арестанта, а и за да не посегне някой на живота на задържаната“, разясни Бонгалов, цитирайки инструкцията за охрана на подсъдими.

„В ареста тя е държана с белезници. В болница не може хора със счупени кости да бъдат фиксирани. Не може в тоалетната да бъде връзвана“, възмущава се защитникът на Иванчева. Марковски определи всичко това като ужасяващо. Според адвокатът няма доказателства за престъпление срещу нея. „В момента, когато е арестуван кметът на Младост, кварталът се застроява по един безобразен и отвратителен начин“.

От думите на Бонгалов стана ясно, че от 1 март има нова инструкция на началника на затвора, за по-строг контрол по време на транспортиране на задържани. Той нарежда да се конвоират задържани с колан и белезници на ръцете и краката.

„Не може да присъства надзирател, освен ако лекарят не каже, че го е страх от задържания. Това става по нареждане на началника на затвора“, продължи Марковски. Той разкри, че вече има заведено дело в Страсбург за нарушаване на човешките права на Десислава Иванчева и увери, че тя ще го спечели.

„Жените много тежко приемат задържане. Стресът за тях е огромен. В този случай е съпътствано с тежки хронични заболявания. Дори доживотно осъдените не се оковават така. Това е злоупотреба с права“, подчерта той. „Срещу нея се извършва изтезание и унижение, защото Иванчева е жертва на една груба съдебна грешка. Тя е жертва на погрешно прокурорско обвинение“, каза Марковски.

„Това, което наблюдавахме вчера е неправилно и е в нарушение на закона“, добави Бобгалов. „Всеки от задържаните лица в момента се охранява по този начин. Задържаните са около 1000 и могат да заведат дела и да ги спечелят“, предупреди експертът. Той допусна, че не е изключено това оковаване на задържани да се дължи на факта, че надзирателите не се чувстват сигурни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14807 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2018.08.03 | 07:25

13
Марковски с това дело ще изхрани и внуците, ама тя Иванчева има доста заделено сухо

2018.08.02 | 10:05

5
Стига вече са се държали с нея все едно е Ханибал Лектър! Ясно е, че е виновна, но цялата държава е проядена от корупция. няма нужда тя да е изкупителната жертва! Поне малко човешко отношение към нея!
аха

2018.08.02 | 13:38

12
От къде е ясно, че е виновна, бре малоумник??
Някъв от затвора

2018.08.02 | 13:06

11
Господин Марковски,съжалявам целият Ви явно жалък професиовален ОПИТ,но инструкцията за арестанти и затворници лежащи в различна от ЗАТВОРНИЧЕСКА БОЛНИЦА, е пределно ясна,и съм убеден че много добре знаете какво гласи!!!Жалък сте!!!

2018.08.02 | 11:31

10
КОГАТО УТРЕ ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ ,ПАРИТЕ КОИТО ЩЕ И ПЛАТЯТ ЩЕ СА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ.НО НА ПРЕСТЪПНАТА ШАЙКА НЕ ИМ ПУКА.ТОВА ЗА ТЯХ СА ПОДРОБНОСТИ.ВАЖНО Е ДА СИ ПРОКАРАТ ИНТЕРЕСИТЕ Е МЛАДОСТ.
men

2018.08.02 | 11:16

9
Червената уруспия я разхождат вързана на синджир като мечка.
Фен

2018.08.02 | 10:55

8
Целта е една , разхлабване на режима и път към братя Галеви ?!?!?!
knulik

2018.08.02 | 10:48

7
Mlko i e na tazi mrysnica
от общината

2018.08.02 | 08:51

1
Не може само тя да лапа. Ние да не ядем доматите с колците .

2018.08.02 | 10:41

6
Виеот общината сте на нивото на колците. А обезщетенията които ще трябва да плати държавата в последствие, ще се плащат от данъкоплатците , а не от безмозъчните творци на противозаконни наредби. И ти също си един от потърпевшите от такива неадекватни мерки.

2018.08.02 | 09:31

4
седесарите хванаха една червена мърша в крачка и ще я пратят в затвора!

2018.08.02 | 09:30

3
Седесарските крадци трябва да се държат вързани, а не да се разхождат из Драгалевци.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини