СГП внесе обвинителен акт за „купуване на гласове“

  • 31 юли 2018 15:20

  • 1163
  • 0
СГП внесе обвинителен акт за „купуване на гласове“
©

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в  Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Илия И. и Иван Т. за нарушаване на изборните права на гражданите по време на кампанията за парламентарни избори през 2014г.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Двамата обвиняеми са предадени на съд за това, че през периода 05.09.2014г. до 05.10.2014г. в гр. Ямбол в ромската махала са осъществили различни състави на престъплението по чл. 167 от НК- „купуване на гласове“.

С Указ № 201/05.08.2014г. на Президента на Република Българи били насрочени избори за Народно събрание, които да се проведат на 5 октомври 2014 г.

Илиян И. и Иван Т. били регистрирани като кандидати за народни представител от политическа партия  ,,Движение за права и свободи“ /ПП”ДПС”/ в тридесет и първи избирателен район – Ямболски, включващ общините: Ямбол, Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа.

Двамата кандидати взели решение чрез обещание за имотни облаги да мотивират гласоподавателите да упражнят избирателните си права в полза на Илия И.

В изпълнение на това решение около два месеца преди дата на изборите те наели помещение в ромския квартал на гр. Ямбол, в което започнали предизборна агитация на населението.

В периода 05.09.2014г. до датата на изборите, двамата кандидати за народни представители обещавали на посетителите и техните семейства да им бъдат дадени различни парични суми, ако гласуват за Илия И.

Иван Т. водел тетрадка, в която отбелязвал на кое лице каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват.  Възползвайки от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други лица, които да мотивират своите съграждани да гласуват за Илия И. срещу заплащане.

Сумите варирали между 20 лв. и 50 лв. за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илия И. и Иван Т. в заведение в града и там Илия И. предоставил сумата от 2000 лв., която била разпределена между лицата. Илия И. поел ангажимента за изплащане на остатъка от обещаната сума след изнасяне на  резултатите от изборите.

Спрямо Илия И. са повдигнати три обвинения по различни състави на престъпление по чл. 167 от  НК, като ако бъде признат за виновен би могъл да получи едно общо най-тежко наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

Иван Т. е обвинен за едно деяние по чл. 167, ал.3 от НК, извършено в съучастие с Илия И., и ако бъде признат за виновен би могъл да получи наказание  от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини