Измениха присъдите на полицая и сина му, убили бездомник

  • 15 юни 2018 10:11

  • 4605
  • 4
Измениха присъдите на полицая и сина му, убили бездомник
© Getty Images/Guliver (архив)

Върховният касационен съд измени присъдите на Петър П. и сина му Йордан П., които са признати за виновни от пловдивските апелативни магистрати в убийството на бездомника Камен Щ., извършено на 7 април 2013 г. в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Касационните съдии намират, че фактите по делото, от които се извежда умисълът на подсъдимите, сочат на непредпазлива форма на вината им за причинената смърт на пострадалия вследствие на умишлено причинената му средна телесна повреда. Поради това те приемат, че е извършено престъпление - причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлен нанесена телесна повреда. Поради това съдът изменя десетгодишната присъда на Петър П. в условна от 3 години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Наказанието на Йордан П. е намалено от десет години и шест месеца лишаване от свобода на 4 години, което да изтърпи при първоначален общ режим.

ВКС намира, че условното наказание за Петър П. е достатъчно за неговото превъзпитание, като в изпитателния срок се очаква той да осъзнае и последиците от въвличането на сина му в неразумно отношение към починалия в болницата Камен Щ., колкото и възмутително за тях да е било поведението му да пали огън под прозорците на жилището им, за което вече веднъж го били предупредили.

За Йордан П. обаче съдиите смятат, че работата му като полицай е налагала спазването на закона и общоприетите правила на поведение и е изисквала по-трезва преценка на създалата се с Камен Щ. ситуация и прилагане на законови процедури за адекватно въздействие върху него, но не и осъществената от тях физическа разправа с пострадалия. Обратното, мизерното му съществуване е предполагало оказването на помощ за изход от тежката ситуация, в която е бил изпаднал.

По отношение на уважения срещу подсъдимите граждански иск в размер на 40 000 лева, решението на апелативните съдии е правилно и законосъобразно.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4605 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.16 | 18:08

4
Лелеее това което чета истина ли е??? Сериозно ли тези безчовечни изверги които най-брутално са убили от бой горкия човечец просто за удоволствие,са получили такива присъди??? И като знам че инак за един джойнт вкарват хора...това е направо нереална подигравка!!! Незабавно дайте имената на жцалките отрепки издали тези присъди и да бъдат линчувани...по тяхните критерии ако някой ги убие от бой после би трябвало да получи най много условна присъда!
geri

2018.06.15 | 10:29

3
Видов ден е! Убийците бял ден да не видят! От Господа ще си го получат, ако не от съда!
един

2018.06.15 | 10:21

2
Видьовден е. Съдиите скоро ще си получат заслуженото...
XXX

2018.06.15 | 10:21

1
Смешни присъди за убийсто !? Що за съд е това не мога да разбера !? Да убият човек и да не влязат за нито ден в затвора !? Чета и не вярвам на ушите си, както е казал професора.

Добави коментар

Водещи новини