Александър Томов съди прокуратурата за близо 700 000 лв.

Бившият шеф на "Кремиковци" и бивш президент на ЦСКА Александър Томов е поредният оправдан по знаково дело, който търси обезщетение от прокуратурата. Искът му по закона за отговорността на държавата е за общо 686 хил. лв. - 100 хил. от тях са за морални вреди, а останалите - за имуществени, съобщава "Сега". Процесът ще се гледа през октомври от Софийския градски съд.

Томов получи правото да съди прокуратурата през лятото на 2016 г., когато беше окончателно оправдан по делото за присвояване на 3 490 000 евро от ЦСКА и 29 330 973 лв. от "Кремиковци". Съдебната сага се проточи дълги години и процесът няколко пъти се разхожда между инстанциите. Първоначално през 2011 г. Мариян Марков от Софийския градски съд призна Томов за виновен по част от обвиненията и му определи 9-годишна присъда. След това обаче 2 години съдията не написа мотивите си за присъдата и така блокира разглеждането на делото от горната инстанция. В началото на 2017 г. Марков беше дисциплинарно уволнен от съдебната система.

Когато най-сетне процесът стигна до апелативния съд, магистратите отмениха присъдата заради процесуални нарушения и наредиха делото отново да бъде разгледано от градския съд. Апелативните съдии приеха, че колегата им Марков не е мотивирал присъдата на Томов. А липсата на мотиви на практика е равно на липса на присъда, затова делото трябва да бъде върнато за повторно разглеждане.

При второто гледане на делото Томов беше оправдан на три инстанции. Обвинители бяха Божидар Джамбазов и Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, които по това време бяха зам.-градски прокурори. Василев вече не е в държавното обвинение - напусна сам през лятото на 2014 г., а Джамбазов е във върховната прокуратура.

Ако Томов осъди прокуратурата, процесът за "Кремиковци" ще бъде поредният провал на прокуратурата, който ще остане за сметка на данъкоплатците. Фиаското с делата от аферата "Софийски имоти" например също донесе солидни обезщетения на оправданите за източването на това общинско дружество. Процесите от тази сага се проточиха 10 г. Друго шумно дело, завършило с оправдателни присъди и отворило вратата за търсене на обезщетения, е това срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. На Сантиров беше присъдено обезщетение от 200 хил. лв., а на Цонев - 100 хил. лв.

Коментари

  1. 2018.05.08 | 23:40
    мръсен комунист, открадна милиони сега иска още да прибере
  2. 2018.05.08 | 23:40
    да гние в синия пъкъл комунисткото изчадие
  3. 2018.05.08 | 22:27
    Ami swarshil e otkradnatite milioni i sega trjabwat pak pari!! zalko za Balgarite w Balgarija!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет