Условна присъда за непълнолетен, причинил смърт на ученик

  • 24 април 2018 17:36

  • 2185
  • 3
Условна присъда за непълнолетен, причинил смърт на ученик
© Pixabay

Състав на Плевенския окръжен съд днес се произнесе по наказателно дело с обвинение от Окръжна прокуратура срещу 15-годишен ученик /Т.М.С./. Срещу него е повдигнато обвинение, че е причинил смърт по непредпазливост на свой връстник /Р.Б.Д./, съобщиха от съда.

Според разследването обвиняемият е нанесъл умишлено лека телесна повреда на пострадалия, която довела до трагичен изход на инцидента от 3 май 2017 г. в град Славяново.

В днешното съдебно заседание делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което е постановена присъда, с която съдът признава подсъдимия Т.М.С. за виновен в извършването на престъплението.

Осъжда го на една година лишаване от свобода - условно, с изпитателен срок от три години от влизане на присъдата в сила.
Съдът възлага възпитателната работа с условно осъдения подсъдим на инспектор от "Детска педагогическа стая" в Плевен. Съдът е постановил осъденият непълнолетен да заплати, със знанието и съгласието на родителите си, на гражданските ищци по 120 000 лева, за претърпените в резултат на извършеното престъпление неимуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 3 май 2017 г. до окончателното изплащане, а на Държавата - 4 на сто държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Гражданският иск в останалата част до размера на сумата от 150 000 лева е отхвърлен от съда като недоказан.
Присъдата не е окончателна, затова съдът не съобщава името на подсъдимия. Тя може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Велико Търново.

Както БТА съобщи при внасянето в съда на обвинителния акт, произшествието е станало в началото на третия час в училище, когато между обвиняемия и пострадалия възникнало леко спречкване. Т.С. нанесъл удар с ръка в брадичката на Р.Д. Последният се опитал, но не успял да удари съученика си. Т.С. го ударил втори път в главата, а Р.Д загубил равновесие, паднал на пътеката между чиновете и си ударил главата в пода. Бил откаран в поликлиника, където лекарите установили, че е неконтактен. Започнали реанимация, но Р.Д. починал.

Радина Лазарова
2185 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.26 | 07:32

3
Условна присъда значи. Като убие още някого и може да лежи може би. Ако баща му не плати пак. Как ли щеше да реагира съдията, ако беше убил неговото дете?

2018.04.26 | 07:31

2
Боже Господи,наистина ли това е отсъдил съда??? Та това е побой,в следствие на който е настъпила смърт на потърпевшия!!! Каква условна??? 10 години,защото това е максимума за непълнолетен! Инак 30 заслужава! Да се направи незабавна проверка на съдията!!!
Георги

2018.04.25 | 08:05

1
Голяма трагедия,Бог да помага на близките.А боксьора менимум 3-5 години вътре в затвора задължително.Другия път като удря да помисли,че може да стане нещо лошо.

Добави коментар

Водещи новини