Антиките на Рашкови отиват в пловдивски музеи

  • 06 февруари 2012 12:42

  • 3112
  • 2
Антиките на Рашкови отиват в пловдивски музеи
© Булфото

Античните предмети, иззети от Рашкови, отиват дарение на три музея в Пловдив.

В досъдебното производство са били установени куп фалшификати, които са върнати на семейството. Сред предметите обаче има ценни уникати, като двете старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, които ще бъдат дарени на Пловдивския исторически музей, с решение на съда. За тях се е породил спор с Националния исторически музей, откъдето са поискали ценните книги да бъдат изложени там, но прокуратурата не е позволила това.

В дома на Събка Рашкова е била открита още и една тетрадрахма, която е изключително ценна. С нея на времето е можело да се купи цял легион. За да се установи автентичността й са били ползвани специалисти от Атинския исторически музей, от Германия и другаде. В крайна сметка се е оказало, че тя е фалшива. Сред ценните предмети, открити у Рашкови, има 131 монети от римската и византийската епоха, които отиват в Регионалния археологически музей в Пловдив, съобщи прокурорът по делото Ваня Груева. Открити са и 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити, които пък ще бъдат дарени на Етнографския музей в Пловдив.

Предметите бяха открити в дома на Събка при тридневните обиски на полицията през ноември 2011 година, които преминаха при широк медиен интерес. Обиските бяха извършени съвместно с представители на Историческия музей в Асеновград. Тогава стана известно само, че са намерени три оброчни тракийски плочи, които впоследствие са се оказали фалшиви. Подсъдимата Събка Рашкова каза пред журналистите, че тези предмети са завещани от нейния покоен брат Иван Рашков в края на месец април 2009 г., който искал предметите да отидат у децата му, когато пораснат. Майката Костадинка Рашкова каза, че синът й е имал хоби да събира ценни предмети, но не е бил иманяр. Не знае как ги е придобил и не знае да е извършвал търговия с тях. Предметите в момента се намират в сейф на пловдивска банка, казаха в съда. По думите на Събка Рашкова, тя не е била наясно, че извършва незаконна дейност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3112 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Vengeance

2014.11.10 | 18:39

2
Искам да видя как мръсната им циганска кръв се лее по улицата , антиките после ще ги оправяме.

2012.02.06 | 18:08

1
ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! N E O B U X - P E C H A L B A . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини