Гергана Червенкова за случая с Желяз Андреев: Това е като участие във филм на ужасите (видео)

  • 11 април 2018 07:53

  • 10715
  • 0
Гергана Червенкова за случая с Желяз Андреев: Това е като участие във филм на ужасите (видео)
©

Заплашената от екстрадиция Гергана Червенкова все още преодолява шока от случая, въпреки че са минали шест години. В края на 2012 г. тя беше обвинена в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Червенкова прекара повече от два месеца зад решетките, а близките организираха редица протести.

В ефира на БТВ Гергана Червенкова коментира случая с Желяз Андреев. „Разбираме тези хора. Те са участници във филм на ужасите, в който са главни герои“. „Договорът ни със САЩ за екстрадиция е така написан, че няма защита за българите. При поискване, сме длъжни да го изпълним“, посочи тя.

„В моя случай дойдоха шест цивилни полицаи, които искаха да направят обиск. В 7:00 ч. сутринта, децата си бяха вкъщи. След този случай дъщеря ми имаше страхове, чуваше стъпки и се страхуваше, че някой ще дойде да я вземе, както майка й“, спомня си Червенкова.

Според нея сънародникът ни не би следвало да се търси за отговорност, тъй като е бил обикновен служител, а не е подписвал договори. „Когато си служител без да имаш права да определяш насоката на бизнеса, как може да носиш отговорност? В моя случай в САЩ бяха повдигнати обвинения на 9 американци, които имаха отговорност, като собственици и управители“.

„Ние не успяхме да наемем американски адвокат, защото хонорарите са непосилни. Наложило се Червенкова да излежи 56 дни в ареста, докато тече делото, защото гаранцията, която са искали е била в размер на 1 милион долара, защото е чужденка и може да се укрие. Не признаха, че са допуснали грешка, а че са постъпили нови доказателства и моята екстрадиция не е наложителна“.

Делата за екстрадиция се гледат чисто формално, без да се гледа дали това е обосновано. Поискат ли те, трябва да те дадат.

Хората се застъпиха за нас и това ни помогна. Даде се широк обществен отзвук и това помогна, каза още Червенкова.

Никога няма да спрем да изживяваме този кошмар, каза заплашената от екстрадиция жена.

Мая Йорданова
10715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини