Близо 70% от политическите обещания в сектор "Правосъдие" остават неизпълнени

  • 02 април 2018 14:30

  • 672
  • 0
Близо 70% от политическите обещания в сектор "Правосъдие" остават неизпълнени
© Novini.bg

Политическите сили, като цяло, не разбират проблемите на съдебната система, от което следва и изначалната неизпълнимост на политическите програми в частта им за правосъдна реформа. Това е един от основните изводи от анализ на политическите платформи в сектор "Правосъдие" в периода 2010-2017 г., разработен от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи (ЦЗОЗИ), в рамките на проект по Оперативна програма "Добро управление", съобщиха от пресцентъра на Българската стопанска камара.

Анализът на политическите платформи на управляващите парламентарни мнозинства за развитието на съдебната реформа в периода 2010-2017 г. показва, че от общо 156 предвидени мерки в сектор "Правосъдие" са изпълнени едва 11, т.е. 7 на сто. Частично изпълнени са 6 на сто (10 мерки), а неизпълнени са 69 на сто (108 мерки). За 18 от мерките (12 на сто) няма данни за изпълнение.

Това показва липсата на дългосрочна и средносрочна визия за реформа в системата, е коментирал Николай Димитров, председател на УС на ЦЗОЗИ. Освен това, мерките често са декларативни и твърде общи. Те не поставят конкретни цели, нито пък предоставят начина, по който да бъде постигнато изпълнението им, е казал Николай Димитров. Според него, необходимо е по-широко участие на гражданското общество и организации в процеса по приемане, съответно - изпълнение на програмите и мерките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини