Арнаудова: Ще обвиним министри и зам.-министри, ако се установи, че са допринесли за лошото състояни

  • 23 март 2018 12:45

  • 9444
  • 1
Арнаудова: Ще обвиним министри и зам.-министри, ако се установи, че са допринесли за лошото състояни
©

Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително министри и заместник - министри, са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона, ще бъдат обвинени по делата за безстопанственост на болниците в страната.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в Бургас днес, цитирана от БТА. Тя пристигна в морския град за участие в тържеството по повод 20 години от създаването на Апелативна прокуратура-Бургас. До края на март се очаква Министерството на здравеопазването да изпрати допълнителни материали за финансовото състояние на седемте болници в страната, сред които и УМБАЛ-Бургас, които са проверяват. Арнаудова каза, че под прицел на прокуратурата не са болниците и хората,които се грижат за болните, а действията на онези лица, в резултат на които здравните заведения са доведени до тежко състояние. Касае се за безстопанственост, разпитват се свидетели, ще бъдат назначени и необходимите експертизи, каза още тя. Арнаудова добави, че предмет на разследването са умишлени и неумишлени действия по безстопанственост, но и сключването на явно неизгодни договори.

Арнаудова бе запитана и за хода на разследването по случая с наводненията в Бургаско през октомври миналата година, когато имаше и пет жертви. Към този момент няма обвиняеми. Апелативният прокурор в Бургас Любомир Петров добави, че се очаква изготвянето на основната експертиза.

Друга тема, която засегна Арнаудова, са сигналите срещу престъпни деяния на кметове и заместник-кметове. Справката, която тя съобщи, показва, че от изменението на НПК на 5 ноември миналата година до 15 февруари в специализираната прокуратура са постъпили 102 такива сигнала. Това, според Арнаудова, означава доверие и изключителна отговорност към случаите да се отговори на обществените очаквания за пълно и обективно разследване. Тя припомни, че месец след постъпване на сигнала срещу кмета на Септември прокуратурата е извършила всичко необходимо, за да се стигне до резултат. По аналогичен начин ще се действа и при всички останали сигнали.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.23 | 16:30

1
Цялата мутро-власт е за пандиза, Арнаудова.

Добави коментар

Водещи новини