Административният съд в Плевен се произнесъл 100 процента по делата си в срок до 1 месец

  • 23 март 2018 07:19

  • 651
  • 0
Административният съд в Плевен се произнесъл 100 процента по делата си в срок до 1 месец
©

Административният съд в Плевен се е произнесъл за всички свършени дела през 2017 година с решение до един месец. Това посочи на общо събрание на съдиите от Административен съд - Плевен, неговият председател, съдия Полина Богданова - Кучева. Тя представи годишен отчетен доклад за дейността на съда, като открои, че са постигнати много добри резултати при осъществяване работата на съда по отделните показатели: общ брой свършени дела, свършени в срок дела, срок за изготвяне на съдебните актове, резултат от върнати след касационна проверка обжалвани и протестирани дела.

През миналата година в Административен съд - Плевен са постъпили и образувани общо 1140 дела - 682 са били първоинстанционни дела и 458 - касационни дела.
За една година Административният съд в Плевен е разгледал 1309 дела. Към посочения брой образувани дела през 2017 г. (1140) са прибавени висящи дела от предходни периоди. Те са били 169, с което общият брой дела за разглеждане през 2017 г. е бил 1309 - от тях 811 на първа инстанция и 498 - касационни дела.

От тези дела (1309 броя) са свършени 1055 (от които общо решени по същество дела - 758, и общо прекратени дела - 297 дела). Това представлява 80.7 на сто от общия брой дела за разглеждане през изминалата година. Като се вземе предвид обстоятелството, че през част от периода съдът е работил с намален състав съдии, тези данни са добра илюстрация на бързата и ефективна работа на съдиите в Административен съд - Плевен, както и за добрата организация по подготовката и провеждането на съдебните заседания, за което заслуга имат и съдебните служители, посочи неговият председател.

През 2017 г. по всичките 1055 свършени дела съдебните актове са постановени в срок до 1 месец, което представлява 100 на сто от свършените дела.
Данните по показател "срочност за разглеждане на делата" също са много добри - 82.7 на сто от всички свършени дела през 2017 г. са приключили в срок до 3 месеца от датата на насрочване на първото по делото открито съдебно заседание.

През 2017 г. в Административен съд - Плевен след касационна проверка са се върнали общо 192 дела. От тях 133 или 69.3 на сто са потвърдени изцяло. Отменени изцяло са 49 дела, което е 25.5 на сто от съдебните актове и 10 дела (5.2 на сто) са отменени частично.

Наблюдава се ръст с около 3 на сто на потвърдените изцяло съдебни актове след касационна проверка спрямо 2015 г. Общият извод, който се налага е, че значителна част от съдебните актове, по върнатите след касационна проверка дела на Административен съд - Плевен, са оставени в сила от Върховния административен съд.
Данните показват, че се постига една от основните стратегически цели на съда - повишаване качеството на постановените съдебни актове и поддържане на ниско равнище на отменените и изменени съдебни актове за сметка на оставените в сила такива.

Присъствалият на събранието съдия Георги Чолаков - председател на Върховния административен съд, е изразил много добри впечатления от дейността на Административен съд - Плевен през 2017 г. и от цялостната организация и качеството на работа на съдиите и съдебните служители, въпреки тенденцията за увеличаване на делата. Той е обърнал внимание на факта, че от 614 дела подлежащи на обжалване, 40 на сто са обжалвани. Фактът, че 60 на сто от делата не са обжалвани е свидетелство за висок професионализъм, който притежава съдийският състав на Административния съд в Плевен, по думите на съдия Чолаков. Налице е добра и убедителна обоснованост на съдиите, ясни и логични мотиви, които са убедили страните в правилността на поставения съдебен акт и те са предпочели да не упражнят правото си на касационна жалба.

Последвайте канала на

Нора Виткова
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини