Арнаудова не изключи да има още обвинени за установените злоупотреби в лечебни заведения

  • 19 март 2018 14:50

  • 2059
  • 0
Арнаудова не изключи да има още обвинени за установените злоупотреби в лечебни заведения
©

Възможно е министри или зам.-министри да бъдат разследвани за злоупотреби в лечебни заведения. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова при посещението си в Шумен, предаде Дарик.

"Очакваме до края на месец март да приключи изцяло проверката, която е разпоредена в здравното министерство и тогава ще имам повече информация", посочи тя и допълни, че се очакват повече досъдебни производства, тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, която е продължила повече от 7 години.

"Започваме само с оглед безстопанственост, но ще се разследва дори и дейността на длъжностните лица от съответната Регионална здравноосигурителна каса или министър или заместник-министър, които са дали разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болнични заведения", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че ще се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно или не, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения, тъй като безспорно се установява тежко финансово състояние на много болнични заведения, което се дължи не само на безстопанственост, но и на явно неизгодни сделки, които са били сключвани.

Говорителят на главния прокурор заяви, че длъжностните лица ще носят наказателна отговорност, ако са дали в нарушения на закона разрешение да се осъществява една медицинска дейност.

Периодът, който е инкриминиран, е от 14 декември 2010 година досега. В зависимост от етапа на разследването, на датата, на която е дадено съответното разрешение, ще установим и кои ще бъдат обвиняеми лица, каза още Арнаудова.

В края на миналата седмица Прокуратурата влезе в осем болници в страната, една, от които – "Пирогов", заради безстопанственост при управлението им.

Задържан бе директорът на здравната каса в Ловеч, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителната институция с 1 млн. лв.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че „Пирогов” има нужда от преструктуриране, а от спешната болница заявиха, че официално все още не са информирани от страна на държавното обвинение за предстоящи проверки. От прокуратурата уточниха, че повечето лечебни заведения, в които предстои разследване, са пред фалит – теза, която бе напълно отречена от здравните власти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини