Цецка Цачева: Страховете от предложените промени в Наказателния кодекс са неоснователни

  • 16 март 2018 08:34

  • 3601
  • 6
Цецка Цачева: Страховете от предложените промени в Наказателния кодекс са неоснователни
© Нова телевизия

Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и в правната комисия отново да се преценят тези становища". Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика остри реакции и опасения сред политически опоненти, юристи и граждани.

Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Това е текст, изработен от експерти от различни институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения, поясни Цачева.

Тя цитира доклада, според който: Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сект ор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции.Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл, категорична беше тя.

Цачева изказа мнение за казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството. Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите. Нека да не бързаме кампанийно да преработваме законите, посочи тя.

Примерът от Пловдив събуди вълнения в гражданското общество и държавата е длъжна да реагира. В отговор на ангажимента на държавата е създадена работна група към Министерство на правосъдието, която да обсъди дали е необходимо да се прецизират текстовете в Наказаетлния кодекс за неизбежната отбрана. Поканените да се включат представители на Висшия съдебен съвет, на Главна прокуратура, на неправителствени организации, на адвокатура отказаха участие с аргумента, че институтът на неизбежната отбрана е достатъчно добре уреден. Тази група ще се събере в понеделник – нека да се изследва практиката в последната година и ако решат, ще предложат законови промени, заяви Цачева.

Тя разказа, че и нейни близки са ставали жертва на крадци. Влизаха в дома на сестра ми, която беше с две малки деца. Картината след това беше умопомрачителна, посочи правосъдният министър.

Тя коментира и протеста на надзирателите. Протестните действия на служителите от затворите са в ход, продължава и диалогът с Министерството на правосъдието. Представителите на синдикатите не са удовлетворени от резултатите – те искат увеличаване на заплатите с 20%, увеличаване на персонала и изравняване на плащания за специфични условия на труд с тези в МВР. Направихме среща с финансовия министър и беше предложено малко над 5%-но увеличение, което заедно с 5%-то увеличение от 1 януари става близо 11%. Протестиращите отказаха. Онова, което зависи от нас, сме го направили. Ако някой ми предложи алгоритъм как със средствата, с които разполагам, да увеличим заплатите им с 20%, ще го направя, подчерта Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3601 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.04.04 | 02:15

6
ГОСПОЖА ВЪОБРАЖАЕМ ПРЕЗИДЕНТ.ЗА НЕЯ НЕ ГЛАСУВАХА ДОРИ В РОДНОТО Й МЯСТО.КАКВО УВАЖЕНИЕ ХРАНЯТ ХОРАТА ТАМ КЪМ НЕЯ.

2018.04.04 | 02:15

5
Министър на правосъдието с фалшива диплома за завършено юридическо образование !!!!!!
ЛЪЖЕ

2018.04.04 | 02:15

4
КАТО ДЪРТ ЦИГАНИН,МАМА Й ДЖЕНДЪРСКА.

2018.04.04 | 02:14

3
КАКВА ПРОТИВНА МУТРА.НЕ МОГА ДА Я ГЛЕДАМ ДОКАТО СИ ПИЯ КАФЕТО.ПОВДИГА МИ СЕ ОТ ГРОЗНАТА Й, НАГЛА,НЕСИМЕТРИЧНА ФИЗИОНОМИЯ.ПРИЛИЧА НА ГРОЗНА ЧИЧКА С ПЕРУКА.

2018.04.04 | 02:14

2
Тъпият травестит Цецка дава ли си сметка, че случаят с лекаря от Пловдив не е "конкретен повод"? В шибаната ни държава стана практика невинни хора, решили да се защитят, да бъдат изкарвани престъпници, а истинските престъпници да бъдат превръщани в жертви на насилие!!!
Митев

2018.04.03 | 21:39

1
И мен ме е страх няма да има бакши. Б. А. Б. Х. Агенции храна,. Н. А. П и др. Страх,..

Добави коментар

Водещи новини