Съдът в Шумен заседава по делото за взрива в Хитрино

  • 07 март 2018 13:06

  • 1049
  • 0
Съдът в Шумен заседава по делото за взрива в Хитрино
© Булфото

В Окръжния съд в Шумен днес се провежда второ заседание по делото за железопътния инцидент в Хитрино, при който загинаха седем души, а 29 пострадаха. Обвиняеми са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлирала товарна влакова композиция в района на гара "Хитрино" на 10 декември 2016 г., превозваща пропилен и пропан-бутан.

При предварително изслушване по делото днес адвокатите на подсъдимите казаха, че не желаят да се разпитват тежко пострадалите, близките на загиналите и двама от свидетелите, получили средни телесни повреди. Те посочиха, че приемат и някои от изготвените експертизи (сред които химични, физико-химични, медицински) и дават съгласие да се приобщят към делото. Така на практика делото започна по съкратеното съдебно следствие, но без подсъдимите да признаят вината си. Те отказаха да дадат обяснения дали се признават за виновни. Техните адвокати поискаха клиентите им да дават обяснения по делото в края на съдебния процес, след разпити на свидетели и вещи лица, което бе прието от съда, информира БТА.

Двамата машинисти са обвинени, че на 10 декември 2016 г. са нарушили редица правила за движение и са навлезли в гарата в Хитрино със 78 км/ч, вместо с разрешените 40 км/ч, след коте е трябвало да имат готовност и да спрат влаковата композиция. Заради нарушаването на правилата за движение композицията е дерайлирала, изтекъл е газ, след което е последвал взрив и така двамата подсъдими са причинили по непредпазливост смъртта на 7 души, а 14 са получили тежки наранявания.

Делото продължава с преглеждане на видеозаписи от железопътния инцидент.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини