Специализираният съд отчете 97.5% свършена работа

  • 06 март 2018 14:25

  • 1104
  • 1
Специализираният съд отчете 97.5% свършена работа
©

Специализираният съд отчита, че 97,53 % от разглежданите 6957 дела през 2017 г. са приключени, едва 157 не са приключили поради обясними причини. Това обяви Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд по време на пресконференция за дейността на Специализирания наказателен съд.

За сравнение делата през 2016 г- са били 6 580 или увеличението е близо 6%.

Ушев отчете, че делата се насрочват сравнително бързо, като 99% от тях са разгледани до три месеца. Изключение правят делата с голяма сложност, подсъдни за дела, извършени не само в България, но и извършени и в чужбина, използване на инструменти. 385 броя дела е получил средно всеки съдия от спецсъда. Най-много са делата срещу организирани престъпна група.

Ушев отчете, че продължава постъпление на дела с множество подсъдими - 18, 14,12, както и с множество свидетели 414. Прекратените дела са 27. За сравнение за миналата година прекратените дела са 33.

Съдът се намира на първо място по натовареност по съдебни дела в страната. Това е обяснимо предвид разглеждането на дела за организирани престъпни групи, тероризъм, дела, извършени на територията на други държави, дела за корупция по високите етажи на властта. Въпреки големият обем дела, които попадат в подсъдността на Специализирания наказателен съд щатът продължава да е от 19 съдии.

Ушев алармира и за недостиг на съдебни зали, тъй като въпросните 19 състава разполагат с четири съдебни зали. Липсват и помещения за съхранение на веществените доказателства. Деловодствата са малки и неудобни за функциониране.

Продължават опитите за разрешаване на сградния проблем на съда. Папките се складират в коридорите. "Увеличаването на различните компетентности на съда прибавянето на дела налага увеличаване на щата", коментира Ушев. Той посочи, че само за три месеца са дошли девет дела по новата подсъдност за корупция по високите етажи на властта, а същевременно разследването отнема години.

Председателят на Спецсъда бе категоричен, че щатът на съда трябва да бъде удвоен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1104 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха, ха, ха

2018.03.07 | 16:04

1
ха-ха-ха

Добави коментар

Водещи новини