Внесоха обвинителен акт срещу бившия вицепремиер Илко Семерджиев за заплаха срещу шефа на ИАЛ

  • 27 февруари 2018 16:21

  • 4626
  • 2
Внесоха обвинителен акт срещу бившия вицепремиер Илко Семерджиев за заплаха срещу шефа на ИАЛ
© Булфото (архив)

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017г. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той е обвинен за това, че на 24 март 2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт - Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ– престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Според прокуратурата поведението на Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси.

От прокуратурата уточняват още, че подразнен от този отказ Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен, възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, го е заплашил с уволнение, ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“. Към настоящия момент спрямо Семерджиев е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4626 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПРЬЦ

2018.03.01 | 08:10

2
УТВЪРДЕНА ПРАКТИКА ПРИ БГ - ПОЛИТИЦИТЕ

2018.03.01 | 08:10

1
ИЛКО БЕ НАЗНАЧЕН ОТ ЧУКУНДУРА.

Добави коментар

Водещи новини