С Чайка ли "отлетя" обвинението, че „Хизбула” са атентаторите на Сарафово?

  • 11 февруари 2018 16:45

  • 3904
  • 4
С Чайка ли "отлетя" обвинението, че „Хизбула” са атентаторите на Сарафово?
© булфото/архив

Геополитически руски интереси прозират зад изчистването на името на шиитската терористична организация „Хизбула” от обвинителния акт на делото за атентата на Бургаското летище „Сарафово”. Това коментират пред Faktor.bg магистрати и топ полицаи, запознати със сложния казус и тежкото разследване. Според тях преди четири години се е изисквала силна политическа воля, за да бъде посочена групировката като извършител на терористичния акт. Това се оказа дори достатъчно основание ЕС да включи военното крило на „Хизбула“ в черния си списък като опасни за Стария континент.

Сега по политически съображения „Хизбулла” вече официално е извън заподозрените за кръвопролитието на аерогарата край Бургас. Не е изключено този неочакван ход да е договорен при посещението през миналата година на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Съвсем логично е Москва да бъде неофициален посредник в тази деликатна операция, защото без съмнение има най-големи интереси от влияние в Близкия Изток и по-конкретно върху военни формирования като „Хизбулла”.

Връзките датират още от славните години на Съветския съюз. Много от бойците на групировката са обучавани там или в други социалистически държави. Пак от тези страни са снабдявани с оръжие. Днес конфликтът в Сирия закрепи още по-здраво дружбата между Русия и „Хизбулла”.

Преди време Алекзандър Корбейл в анализ за центъра "Карнеги" написа: „Скорошната намеса на Русия в Сирия повлиява добре на "Хизбула". Групировката, подкрепяща силите на президента Башар Асад, напредва и научава много от руската армия. Руското образование на "Хизбула" може да приключи с края на сирийския конфликт, но влиянието му ще се усети в целия регион”. Корбейл добавя още: "Хизбула" отдавна се е доказала като напредничава и гъвкава сила. Когато влезе в Сирия през 2012 г., тя бързо усети, че тактиката , изпитана срещу израелската армия, не върши работа срещу бунтовниците, които бяха наясно и с местния терен. Четири години по-късно групировката е променила начина, по който воюва, и продължава да съдейства на режима в Дамаск, вече прикривана от новия си мощен съюзник – Русия”.

Единствени у нас срещу свързването на атентата в „Сарафово” с „Хизбула” се обяви ръководството на БСП. През 2013 социалистите приеха и специална позиция. А на официалния сайт на групировката, в английската му версия, тогава дни наред стоеше снимка на Сергей Станишев и позицията на водената от него партия. Тя бе озаглавена „Българската опозиция отхвърля обвиненията срещу "Хизбула" за взривяването на автобуса: Управляващите следват Израел".

И тогава социалистите бяха заподозрени, че обслужват руски интереси А Станишев се обясни, че подобно признание заплашвало националната сигурност. Българското обвинение обаче има свои мотиви за изваждането на „Хизбула” от обвинителния акт по делото за „Сарафово”.

Според главния прокурор Сотир Цацаров „Ние не обвиняваме организации, държави, движения, независимо от това дали те биха били квалифицирани като прогресивни или терористични. Извършителите са физически лица и такава е логиката на наказателното право. Всичко останало са въпроси на външна политика”. Прокурорът по делото Калинка Чапкънова пък обяснява защо терористичната групировка „Хизбула” не може да бъде конституирана като ответник по делото. Тя е категорична, че по това наказателно производство няма налични каквито и да са доказателства, които да свидетелстват за връзка между престъпното деяние на двамата извършители Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, и набедената организация.

Жертви на атентата в Сарафово и техни близки настояха след като тръгна делото Военното крило на Хизбулла да бъде страна по процеса, конституирана като граждански ответник, обяви председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев. Прокурорът по делото обаче твърди, че „Хизбулла” в исковите молби е идентифицирана само с един свой белег – наименование, но липсват останалите задължителни атрибути като адрес, седалище и др. Тези обяснения днес са в сериозно противоречие със събираните месеци и години наред доказателства. Държавата Израел все още е доста предпазливи по заформящия се скандал, но преди седмица „Джерузалем пост“ директно посочи, че прокуратурата в България прикрива намеса на „Хизбула“ в нападението и пренебрегва сериозни доказателства. Всъщност още само часове след кървавия инцидент на летище „Сарафова” на 18 юли 2012 г. с автобус с израелски турсти, Тел Авив официално посочи „Хизбула” като отговорни за атентата.

През септември 2012 г. премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потвърди версията, че "Хизбула" е автор на атентата в Сарафово в присъствието на българския министър-председател Бойко Борисов. „Това е атака, планирана за друга държава, срещу туристи и знаем, че това е „Хизбула", с които Иран работи отблизо, допълни още израелският премиер.

Експертите в МВР са категорични, че 70% от следствените действия за разкриване на извършителите и поръчителите са проведени от българските власти. Цветан Цветанов, който през този период бе вътрешен министър, нееднократно заявяваше, че двамата заподозрени за атентата са членове на военното крило на „Хизбула“, а са събрани данни, свидетелстващи за финансиране от групировката към двамата атентатори. Едно от основните доказателствата за подобно предположение бе съществуващи банкови сметки, които сочат за движение на парични потоци, насочени от Ливан към австралиеца с фалшиво име Браян Джеймсън.

Най-важната част от разкриването на истината бе свързването на извлечените ДНК профили с реалните самоличности на атентаторите и потвърждението за радственост. Връзката с „Хизбула” получи легитимация и на специално заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. По-късно като вътрешен министър Цветлин Йовчев също потвърди, че военното крило на шиитската групировка стои зад атентата. Връзката с „Хизбула” бе потвърдена и изложена в десетки анализи и изявления на експерти от ЕС и САЩ, публикувани в авторитетни медии.

През 2013 г. българското правителство представи доказателства в ЕС, свързващи принтер, притежаван от активист на „Хизбула“, с въпросните документи, помогнали за извършването на атентата от 2012 г. Американски анализатори заключиха, че атентаторите са членове на „Хизбулла“, а Фарах и Хасан бяха включени в глобалния списък на терористите на Държавния департамент на САЩ с указ номер 132246, припомня „Сега”. Подценен и пропуснат е и друг много интересен факт – в САЩ миналата година бе задържан при операция на ФБР Самер ел Дебек като участник в структура на „Хизбула”. Установено е, че Дебек е специалист в изработването на взривни устройства и притежава високи познания в тази област.

Пред федералните агенти Дебек прави самопризнания, че е запознат с атентата срещу израелски туристи в Бургас. Според него става дума за акция на „Хизбула”, а единият от издирваните атентатори – Хусейни има връзка със семейството му - родственик е на леля му. Той разпознава на снимка, показана му от федералните Хусейни и дори обяснява, че членувал във вътрешния отдел за сигурност на „Хизбула“ към който принадлежал и той. Но и това свидетелство остава извън обвинителния акт за „Сарафово”, а прокуратурата отказва да коментира разминаванията с изявленията на български, израелски, американски и европейски фактори, сочещи директно съпричастност на „Хизбула”. Така остава явното усещане, че България се опитва да изчисти образа на „Хизбула” от кървавия атентат. Остава обаче проблемът, че възоснова на българския доклад, ЕС вкара групировката в черния си списък.

Подведохме ли тогава ЕС или отново се опитваме да играем двойна игра по кремълски сценарий. Съдебният процес стартира в България в отсъствието на заподозрените Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Те продължават да се издирват от международните служби, но сякаш са се изпарили. Експерти са категорични, че такова „потапяне” е невъзможно без мощен покровител.

Последвайте канала на

Novini.bg
3904 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Още Геополитика

2018.02.13 | 07:48

4
не знам как е отлетяло обвинението, но виждам, че страните от близкия изток изнасят армиите си на запад в Германия. Това отслабва отбраната им така че Израел може да се разрастне доста бързо.

2018.02.13 | 07:48

3
С "братушки" и "православни" като руснаците просто нямаш нужда от други врагове.

2018.02.12 | 06:45

1
башибузука се насира като чуе Русские идут

2018.02.13 | 07:48

2
на всички педеруги все Русите са им виновни

Добави коментар

Водещи новини