Разпитаха таксиджията, закарал до летището атентатора от Сарафово (обновена)

  • 06 февруари 2018 11:21

  • 1984
  • 1
Разпитаха таксиджията, закарал до летището атентатора от Сарафово (обновена)
© Булфото

Свидетели по делото за атентата на летището в Бургас през 2012 твърдят, че до деня на инцидента нямало засилени проверки за сигурност. Пред спецсъда те разказаха, че след инцидента охраната била коренно различна, предаде БТА.

Данка Ганева била екскурзовод. Спомни си, че в деня на атентата отишли на летището с колеги, за да посрещат 4 автобуса с туристи от Израел. Когато туристите започнали да излизат от летището, била близо до автобуса, който карал Мустафа Кьосов, загиналият при атентата шофьор. За самия взрив Ганева не си спомняла нищо. След взрива се озовала на земята, а неин колега се опитал да я вдигне.

След атентата на летището започнали по-сериозни проверки, а преди това не е имало. Не си спомни неин колега или познат да е бил щателно проверен на летището. След атентата дори за всички туристи от Израел имало отделен коридор за излизане от летището. Освен това нямало и контрол кой какъв багаж от туристите слага в автобусите. Така теоретично човек можело да сложи багаж в автобус и да отиде в друга посока. Година по-късно Ганева се върнала на работа.

Явор Костов работел в рент-а-кар компания. Спомни си, че се чул тътен, а след това имало силно задимяване. Започнала евакуация. До деня на атентата нямало засилени проверки, след инцидента нещата се променили. Не му направило впечатление поведението на един от заподозрените за атентата. Минавали около 3 милиона туристи годишно, "няма как да ни прави впечатление багажът на един или друг", заяви Костов.

Николай Каневски, тогава таксиметров шофьор, си спомни, че в деня на инцидента, около 16.30, в Равда клиент поискал да го закарат до летището. Той носел раница. Тогава не му направило впечатление, но след това го видял в репортажи по новините. Мъжът бил закаран от негов колега - Йонко Тодоров, до летището.

Тодоров разказа, че качил в таксито въпросния турист. Той бил с раница и малка чанта. Говорили само за това, че в колата на таксиджията имало радар, който алармирал за полиция. Закарал мъжа до летището и го оставил на терминала за заминаващи. Платил му 50 лева. Мъжът носел шапка. По време на пътуването той питал колко време ще отнеме пътуването, но не бил припрян. По спомени на Тодоров, мъжът казал, че е от САЩ.

Един от шофьорите на другите автобуси, паркирани на летището, Динко Донев си спомня, как гръмнала бомбата. Загубил за известно време слуха си. Той очаквал група полски туристи. Видял последно Мустафа Кьосов малко преди взрива. Около взривения автобус имало трупове. От стреса Донев започнал леко да заеква, получил и псориазис.

Друг негов колега, който му е и брат - Виктор Донев, разказа че понякога туристите имат претенции за подреждането на багажа и за това в определени случаи те сами си оставяли куфарите в автобусите. И той потвърди, че преди атентата проверките за сигурност не били много настойчиви. Съвсем възможно било външен човек да остави багажа си в автобус, с който няма да пътува.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.06 | 11:52

1
СДСпец службите надушиха след 5 год. .

Добави коментар

Водещи новини