Трети ден продължава гладната стачка в Централния софийски затвор

  • 30 януари 2018 11:34

  • 1934
  • 0
Трети ден продължава гладната стачка в Централния софийски затвор
© Булфото

Гладната стачка в Централния софийски затвор продължава вече трети ден. По последна информация от вчера обявилите гладна стачка са около 30 души. Това каза пред БНР Петър Младенов от групата "Семейства и приятели на затворниците".

Христина Вардева от групата коментира провелия се в петък протест за подкрепа на исканията на затворници: "Основните неща са наложените от началника на Софийския затвор ограничения. Това включва спортните им занимания, футбола и престоя на двора. Включително имаме информация, че са забранени посещенията на църква, което много ни учуди. Това са ограничения, наложени след идването на началник Петър Кръстев. Имаме и сигнали от затворници, че много от наградите, които те са получавали под формата на отпуски, обикновено от по няколко дни, също са били ограничени. Това са по-конкретните искания на затворниците. Има и други аспекти, като едно изнасилване, което е станало в рамките на затвора и което по никакъв начин не е било разследвано. Срещнахме се със зам.-министъра на правосъдието. В крайна сметка установихме в разговор с него, че те нямат абсолютно никакво намерение да разследват нашия сигнал, под предлог, че нямаме достатъчно доказателства. Да събереш доказателства относно такива инциденти в затвора е много трудно. Властта като цяло в момента отказва да предприеме каквито и да е действия и според мен точно това разбуди недоволството на затворниците и те започнаха протест, тъй като видяха, че няма никакви последствия от нашия мирен протест".

Младенов бе категоричен, че протестът не е политически: "Без значение дали началникът на Софийския затвор ще се казва Кръстев или по друг начин, въпросът е за определени практики, които се толерират от него, и още други корупционни практики, заради които всъщност Кръстев е бил освободен от поста си вече веднъж през 2014 г. Затворниците са лишени от свобода, те не са лишени от фундаментални човешки права, те са неотменими".

Петър Кръстев не е назначен след конкурс, подчерта още Вардева. Младенов добави, че исканията са - на първо място - уволнение на Петър Кръстев като началник на затвора и зачитане на техните права. Затворниците искат среща с правосъдния министър, но до момента такава среща е отказвана, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1934 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини