Глобиха възпитателя, пребил сирак в социален дом

  • 30 януари 2012 18:41

  • 652
  • 0
Глобиха възпитателя, пребил сирак в социален дом
©

Заради побой над дете, Агенцията за закрила на детето глобява социален работник и двама възпитатели от Дома за деца, лишени от родителски грижи в русенското село Брестовица.

На 14 януари тази година 15-годишно момче беше бито от своя възпитател. Тогава кметът на община Борово Георги Георгиев заяви, че социалният работник ще бъде уволнен, съобщи БТВ.

От агенцията дават препоръка за налагане на дисциплинарно наказание. Случаят ще бъде предаден и на Районната прокуратура в Бяла.

Резултатите от проверката сочат, че в дома не е гарантирано правото на детето на закрила срещу насилие. За децата и младежите със специфични здравословни проблеми на практика не се оказва специализирана помощ. Проверката разкрила, че има напрежение между екипа в дома, което се отразява негативно в проява на пренебрежение и лошо отношение към децата.

В сградата има и стърчащи неизолирани проводници по стените и таваните; липсващи и неработещи душ батерии в санитарните помещения; олющена мазилка; мухъл по стените и недостатъчно осветление в помещенията. Спалното и постелъчно бельо е ограничено, липсват завивки, подходящи за сезона.

Занемареният вид на материалната база и обзавеждането не гарантират безопасността на децата, а храната, която се приготвя не отговаря на стандартите за здравословно хранене на деца, констатира още ДАЗД. Условия за живот в дома поставят децата с трайни увреждания в изолация и риск за живота и здравето им. В институцията не се извършва специализирана работа с тях, а липсата на индивидуален подход и позитивно въздействие води до анонимност на отглеждането им и упражняване на насилие над тях, като метод на възпитание.

В дома са настанени 49 деца и младежи. От тях 35 са деца и 14 са на възраст от 18 до 24 г. Само 10 от общо 35-те деца са физически и психически здрави, 25 са с трайно увреждане. Сезирани са кметът на Борово, Агенцията за социално подпомагане, Дирекцията за социално подпомагане в Русе и Регионална здравна инспекция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини