Свидетел по "Октопод" : Алексей Петров е амбициозен, смел, агресивен, и алчен

  • 27 януари 2012 16:23

  • 2636
  • 1
Свидетел по "Октопод" : Алексей Петров е амбициозен, смел, агресивен, и алчен
© Булфото

Разпитаха ключов свидетел по делото срещу Алексей Петров.

Пред Софийски градски съд свидетелят Валентин Шотев разказа подробности около познанствата си с подсъдимия Петров.

Шотев разказа - как са започнали общия си бизнес с подсъдимия Петров, още през 1986 – 1987 г. Тогава Шотев е бил служител на МВР. След това е напуснал, и са направили фирма заедно, която обаче не е била на печалба и Алексей Петров е казал на свидетеля Шотев да си прехвърли акциите на приятел на подсъдимия.

Проблемите между двамата са започнали, след като са закупили място, на което са построили ресторант „Златния телец”, заедно с лятна градина, детска градина и училище, като на последните две съпругата на Валентин Шотев е била едноличен търговец. Един ден братът на свидетеля Шотев – Веско Шотев, му е разказал, че Алексей Петров му се е обадил извикал го е на среща и му е казал, че е решил да „разкара” Веселин Шотев и го е посъветвал да не се намесва, защото ще „изгори” и той.
Същия ден Алексей Петров е причакал жената на Валентин Шотев в градината на комплекса и й е казал, че иска да „приключва с тяхното семейство”.

След това човек на подсъдимия Петров е отишъл в офиса на свидетеля Шотев и му е казал, че „шефа” иска да говори спешно с него. Веселин Шотев му се е обадил. При разговора Петров го е заплашвал и му е казал „Какво ми говориш, ще дойда и ще те пребия”. Искал е среща с него и са се уговорили да се видят в градината на „Златния телец”. Валентин Шотев се е притеснил и затова се е обадил на брат му, който има охранителна фирма и е поискал охрана, която да го придружи горе. Тогава също Петров е бил изключително агресивен и на няколко пъти се е надигал да го удари. „Защо си довел тоя боксьор, мислиш, че ще ме сплашиш ли?”, е казал Петров.

Подсъдимият го е заплашвал, че с него е свършено, че ще го размаже. Казал му е, че искал да „остане сам” в имота, не искал да дели, защото така щяло да му бъде „по-сладко”. „И армия да вземеш от охранители, пак ще те размажа с ДАНС, с полиция”, казал Алексей Петров. След тази среща, Веселин Шотев е решил да вземе охрана за него и семейството си. Тъй като охранителната фирма на брат му е била много малка, а ЕГИДА му е отказала, Шотев се е обърнал към ИПОН. Отишъл е при Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който е поел охраната ма жена му. Когато Шотев е разказал на Борисов какво точно е станало, Борисов му е казал „Значи ти си виновникът това малко прасе да стане такава голяма свиня”.

След това последвал големият натиск от страна на Алексей Петров към Валентин Шотев. В началото на учебната година, хора на Алексей Петров са заключили училищната сграда и не са пускали родителите и учениците. На следващия ден са привиквали всички родители в градината и са им обянсявали, че там вече няма да има училище. След това Шотев и жена му са се обърнали към прокуратурата и с постановление са успели да отворят училището. Последвали са жалби от страна на свидетеля Шотев и жена му към НСБОП и главния прокурор. По този начин конфликтът им се е официализирал. В крайна сметка, вместо помощ, свидетелят Шотев е получил обвинителен акт за набеждаване от страна на Алексей Петров. По този обвинителен акт е имало натиск от страна на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, за да бъде внесен в съда. Това е казано на Шотев от прокурора по делото – Чудомир Спасов, който също ще бъде разпитан днес. В крайна сметка Шотев е бил оправдан на всички инстанции. Около 6 години не е имало развитие по жалбата за дялбата на имота, под предлог, че Петров не може да бъде открит, за да му бъде връчена призовката. В края на 2006 г. адвокатите на Алексей Петров са се свързали с адвокатите на Валентин Шотев и са му казали, че Петров иска доброволна делба. Наели са вещи лица, които са оценили всичко и така се е стигнало до споразумение.

Свидетелят Шотев разказа пред съда и че е видял другия потърпевш по делото след среща с подсъдимия Петров да плаче с разкървавен нос. Той му е казал, че е заради Алексей Петров. Тогава Шотев е отишъл при Петров и го е попитал какво прави, а той му е отговорил „Не ми се бъркай, аз съм решил в този живот да бъда лош”. Валентин Шотев описа Алексей Петров пред съда като „амбициозен, смел, агресивен, и алчен”. „Г-н Петров имаше много интересни контакти – шефа на баретите, главния прокурор, главния секретар на МВР – Георги Георгиев”, каза Шотев пред съда, като разказа, че по думите на Петров – с негова помощ Георгиев е назначен на този пост. От разпита на свидетеля стана ясно, че именно той е дал начален капитал на Алексей Петров, за да започне и да се развие. Помагал му е до 2000 г. „Аз му дадох първите пари да налепи плочките на басейна Спартак”, каза свидетелят.

Съдия Ченалова наложи глоба от 200 лв. на адвокатката на Алексей Петров Ина Лулчева, заради недопустимо процесуално поведение, тъй като адвокатката попита съдия Ченалова „Г-жо съдия, Вие чухте ли въпроса ми, за да го отхвърлите”. Стана скандал и с факта, че заседанието се записва, за да се улеснят секретарките, които пишат протокола, но това не било по НПК.

Делото продължава с разпит на свидетели.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2636 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Върбан

2012.01.28 | 09:42

1
А Вихра какво прави?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини