От днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен

  • 06 ноември 2017 09:48

  • 969
  • 1
От днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен
© Булфото

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, от днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд /СНС/. Няма официална статистика колко точно са разследванията, които ще се прехвърлят от Софийската градска прокуратура в спецпрокуратурата към този момент.

Неофициално от Софийския градски съд /СГС/ прогнозираха, че с прехвърлянето на т.нар. корупционни дела, делата в него ще намалеят с около 30 процента. Шефът на спецнаказателния съд Георги Ушев пък очаква с над 2 000 дела да се увеличат делата на спецсъдиите и затова поиска още 15 съдии. Без да уточнява колко, преди време и прокуратурата поиска още обвинители, за да се справи с очаквания наплив.

Прокурорите ще са първите, които ще усетят на плещите си законодателите промени, засягащи т.нар. корупционни разследвания срещу депутати, министри, председатели на държавни органи, шефове на агенции, областни управители и заместниците им, магистрати, членове на ВСС и на съдебния инспекторат. Те ще трябва да ги изпратят в спецпрокуратурата, където делата ще продължават по пътя си към съда по различни от тези на редовите дела срокове.

Междувременно от ВКС обявиха, че персонифицирането на субектите, които попадат в компетентността на спецструктурите, ги прави извънредни, поради което ще сезират Конституционния съд, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дрън дрън

2017.11.06 | 11:49

1
Могат да създадат каквото си искат, защото хората в България не ги интересува и ще продължават да си безчинстват колкото си искат :)

Добави коментар

Водещи новини