Около 265 000 евро са отнети в полза на държавата

  • 10 август 2017 17:41

  • 6682
  • 0
Около 265 000 евро са отнети в полза на държавата
© Pixabay

Около 265 000 евро са отнети в полза на държавата, в резултат на наказателни производства, водени от Районна прокуратура-Сливница, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

За два дни е приключило наказателното производство срещу чуждите граждани Х.Ч. и З. Ч., нарушили Валутния закон на България. Те са се признали за виновни в извършване на незаконни действия и сключили споразумение с Районна прокуратура (РП)-Сливница.

На 3 август 2017 г., на Митнически пункт Калотина, при влизане в страната от Сърбия, подсъдимите Х. Ч. и З. Ч., с двойно турско и германско гражданство, не изпълнили задължението си писмено да декларират пренасяната от тях сума от 218 415 евро. За извършеното от чужденците деяние веднага е било образувано наказателно производство, като на следващия ден РП-Сливница е внесла в съда обвинителен акт срещу тях.

На основание одобреното от съда споразумение на подсъдимите е определено наказание „лишаване от свобода“, съответно, от по пет и четири месеца, чието изпълнение е отложено за срок от три години. Веществените доказателства, предмет на престъплението – сумата от 218 415 евро, са отнети в полза на държавата.

Само ден по-късно е било повдигнато обвинение за същото престъпление срещу турската гражданка Х. Г. Отново на Митнически пункт Калотина, подсъдимата не декларирала пренасяните през границата парични средства в размер на 45 950 евро.

Делото е приключило със споразумение, с което на Х. Г. е определено наказание четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, като сумата от 45 950 евро, е отнета в полза на държавата.

Мая Йорданова
6682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини