Разпоредиха нова проверка в Деветашката пещера

  • 16 януари 2012 14:01

  • 1380
  • 0
Разпоредиха нова проверка в Деветашката пещера
© Булфото

Апелативната прокуратура във Велико Търново разпореди нова проверка в Деветашката пещера по повод снимките на филма "Непобедимите 2", като прие решение срещу Окръжна прокуратура - Ловеч и в подкрепа на природозащитници и експерти, съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани".

Шумът и съсредоточаването на много техника и хора по време на снимките доведоха до нарушаване на зимния сън на колонията прилепи, живееща в пещерата, което означава застрашаване на живота им
. Решението срещу ловешката прокуратура е по повод неизпълнението на задълженията от нейна страна за проверка по време на снимките и издаденото разрешително за това, въпреки изпратените сигнали и документи, предаде БНР.

С това свое решение Апелативната прокуратура във Велико Търново е първият държавен орган, произнесъл се в полза на природозащитниците, като се е съобразила с всички доводи, посочени в жалбата на "Зелени Балкани". Според еколозите, решението потвърждава твърденията им, че държавните институции, сред които и МОСВ неоснователно и против законите не са спрели нарушенията. Делата, заведени по случая от природозащитниците, продължават. Сигнализирани са Бернската конвенция, както и Европейската комисия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1380 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини