Условна присъда за шофьор оставил два трупа на свои приятели

  • 12 януари 2012 14:19

  • 1771
  • 2
Условна присъда за шофьор оставил два трупа на свои приятели
©

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Георги Калковски, 19 г. на 2 години лишаване от свобода условно при първоначален общ режим. Подсъдимият беше осъден на лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Той беше признат за виновен в това, че на 01.05.2011 г. на пътя с. Червен - гр. Асеновград при управление на МПС "Фолксваген Голф" е нарушил правилата за движение, с което е причинил смъртта на Даниела Йорданова и Марин Басарбов и средни телесни повреди на Анна Бинева - престъпление по чл. 343, ал.4, НК.

Подсъдимият Калковски е правоспособен водач на МПС от месец септември 2010 г. След обяд на 30.04.2011 г. Калковски взел леката кола на баща си марка "Фолксваген Голф" и с пострадалите Марин Басарбов и Даниела Йорданова се отправили съм с. Долнослав. Във вила на техен приятел имали намерение да празнуват рождения ден на Калковски. След празненството присъстващите преспали във вилата.

Към 8 часа на 01.05.2011 г. Калковски с лекия автомобил на баща си заедно с пострадалите Марин Басарбов, Даниела Йорданова и Анна Бинева се отправили към гр. Асеновград. Автомобилът се управлявал от Калковски с около 103 км / ч. при разрешени извън населено място до 90 км. и се движел в средната част на платното, вместо изцяло в източната лента.

След с. Червен по пътя за с. Тополово в насрещната лента се движел лек автомобил "Ситроен". Забелязвайки го, Калковски преценил, че би могло да настъпи удар на двата автомобила, поради което неправилно и несъобразено със скоростта на движение предприел рязко навиване на волана надясно. Автомобилът се насочил косо в източната част към източния затревен банкет, поднесъл и се ударил в крайпътно дърво. При удара пострадали и четиримата пътуващи в колата, като Даниела Йорданова починала на местопроизшествието от нанесените й травми, а Калковски, Басарбов и Бинева били откарани в болница. Смъртта на Марин Басарбов настъпила в болница в гр. Пловдив на 17.08.2011 г.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимият признава изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение, поради което наложеното му наказание от 3 години се редуцира с 1/3 на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1771 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
интересно

2013.08.09 | 11:06

2
Как: "Пловдивският окръжен съд осъди ...."? Мислех, че съдиите отсъждат. А всеки съдия си има име. А иначе присъдата е трепач - двама убити две години, трима - три и т.н. и т. н., условно разбира се. Затова всеки си кара както иска.
джъдж

2013.08.09 | 11:05

1
Екстра държава с екстра правосъдие ,евала на съдиите отредили такава "тежка" присъда за двойна смърт и предлагам подсъдимия да им бъде назначен за персонален шофьор /докато му тече присъдата/.

Добави коментар

Водещи новини