Пропуск в НПК спасява от ново дело жената, прегазила полицай в Пловдив

  • 28 юни 2017 06:43

  • 11686
  • 2
Пропуск в НПК спасява от ново дело жената, прегазила полицай в Пловдив
©

Пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пречи да се образува ново наказателно дело срещу жената, която прегази полицай в Пловдив, а след това беше хваната да кара без книжка, обяви прокуратурата.

Държавното обвинение се принуди да даде разяснения след като 40-годишната пловдивчанка бе засечена да шофира в неделя следобед, независимо че има прокурорско постановление за отнемане на свидетелството й за управление.

Прокуратурата твърди, че след привличането й като обвиняема на 17 май е било разпоредено временно отнемане на свидетелството й за управление. Това е направено съобразно новата разпоредба на чл. 69а от НПК. Съгласно нея постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Те не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на свидетелството за управление на обвиняемата, защото това вече го бил направил прокурорът.

В същото време също нова разпоредба в Наказателния кодекс (НК) предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на отнета по административен път книжка. В случая обаче санкцията е наложена от прокурор, а не от КАТ. Този законодателен пропуск пречи да се търси наказателна отговорност от обвиняемата за шофирането й без свидетелство за управление, оправда се прокуратурата.

Пак поради пропуск и несъвършенство на променените закони нямало възможност да се поиска изменение на взетата спрямо обвиняемата мярка за неотклонение и да се иска по-тежка. Преди 2 седмици съдът е намалил гаранцията й от 10 000 на 6000 лв., съобщи Plovdiv24.

40-годишната жена блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато той охраняваше провеждащия се Народен събор, организиран от община Пловдив. Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от жената, направил рязка маневра и го блъснал. Съдът освободи шофьорката от ареста срещу 10 000 лева, като й забрани да напуска пределите на България и й отне шофьорската книжка. Пловдивчанката обаче обжалвала размера на гаранцията, тъй като имала две малки деца и доходите й не били големи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11686 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.29 | 13:45

2
Всички нормативни документи и смъртното наказание от преди престъпната 10-то ноемврийска демокрация на,тренчев желев ,костов и ред други партийни функционери / бандити / парти партийки да се възстановят и да действат .Явно след тази дата всичко хе боклук и функционално нег

2017.06.29 | 13:37

1
Секретарското законодателство е пъно с умишлени пропуски, та бандити като Костов, Бисверов, Цветанов да са невинни.

Добави коментар

Водещи новини