2 г. затвор за измамник лъгал, че прибира пари за ГЕРБ

  • 12 януари 2012 08:32

  • 1559
  • 0
2 г. затвор за измамник лъгал, че прибира пари за ГЕРБ
©

Бургаският районен съд призна 42-годишния Павлин Петракиев за виновен в 4 случая на измама и го осъди на 2 г. ефективно. Присъдата е под минимума, тъй като в последния момент Петракиев се е съгласил на съкратено съдебно следствие.

Така процесът бе свит в рамките на едно съдебно заседение, в което роденият в русенското село Тетово управител на "Легион груп 13" ЕООД е признал всички обстоятелства, посочени в обвинителния акт.

Възможността за съкратен процес се е обсъждала още през декември, но тогава обвиняемият заедно с адвоката му са отхвърлили тази възможност.

Петракиев бе задържан през декември 2010 г. и заради начина, по който е действал бе наречен от медиите “бургаския Красьо черничкия”, но менте. При всички случаи, в които той е въвеждал хора в заблуждение и им е прибирал пари за услуги, които напрактика не може да направи, се е представял като като човека на ГЕРБ в Бургас.

През декември 2009 г. в офиса на строителния предприемач Румен Кузманов Петракиев се е легитимирал като представителя на управляващата партия, който отговаря изцяло за МБАЛ - Бургас.

Три от случаите на измама са свързани с бургаската болница и протичат в периода декември 2009 - 2010 г. Петракиев обещава съдействие по поръчки, свързани с обслужването на МБАЛ срещу определени суми. Предложенията са отправяни към различни предприемачи, но и в трите случая сред оферираните е предприемачът Румен Кузманов.

Първо “Красьо” е поискал от Кузманов и негов съдружник 15 000 лв. като гаранционен фонд за сключване на договор за кетъринг с болницата.

Пак в същия период, според обвинението е въвел в заблуждение Кузманов и други двама негови партньори, че може да уреди сключване на договор за ремонт на топлата връзка между стария и новия корпус на болницата. Този път т.нар. гаранционен фонд е 20 000 лв. Петракиев обяснил, че сумата се праща в централата на ГЕРБ в столицата.
25 000 лв. пък поискал изобретателния бизнесмен, уж за да осигури договор за пералнята на Кузманов с болницата.

Най-голяма публичност получи четвъртия случай, в който Красьо менте е замесил дори шефа на ОД на МВР Милен Димитров.

През март 2009 г. срещу строителния предприемач Румен Кузманов е повдигнато обвинение за лихварство и той е задържан. По-късно се разбира, че Петракиев е сред свидетелите на обвинението. В началото на разследването обаче това не е било ясно нито на обвиняемия, нито на семейството му.

На 29 март Петракиев, отново в ролята на пръв гербаджия, се свързал със съпругата на арестувания Мария и й казал, че трябва да плати 20 000 лв., които той съответно да предаде на Димитров, за да не се случи нищо лошо с мъжа й.

Съпругът ми беше в тежко здравословно състояние, не се усъмних, защото с очите си видях как Павлин показва картата си и влиза в сградата на полицията, разказва Кузманова. Съмненията я загризали по-късно, когато въпреки 20-те хиляди съпругът й не се почувствал като ВИП-арестант. Така постепенно Кузманови си дават сметка, че от месеци Петракиев ги е оплитал в мрежи от заблуди и измами.

Въпреки че е постановена в съкратен съдебен процес, 2-годишната присъда на Петракиев може да се обжалва или протестира пред по-горна инстанция.
Разследването срещу Румен Кузманов все още не е приключило.

Последвайте канала на

Novini.bg
1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини