Божидар Джамбазов се гласи да става апелативен прокурор на София

  • 11 януари 2012 17:57

  • 1965
  • 0
Божидар Джамбазов се гласи да става апелативен прокурор на София
©

Заместник-градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов е кандидат за шеф на Софийската апелативна прокуратура.

Според магистрати, цитирани от "Правен свят", той е харесваната и предпочитана кандидатура за този пост от ръководството на прокуратурата.

Първият конкурс за този пост се провали в края на миналата година. Кандидатите бяха трима – досегашният шеф на САП Вичо Вичев, колегата му Стойчо Ненков и обвинителят от СГП Венцислав Андреев.

Преди избора стана известно, че срещу Вичев има преписка в Инспектората на Върховната касационна прокуратура за използване на документ с невярно съдържание. Заради това той се оттегли от надпреварата. Останалите двама кандидати пък не събраха необходимия брой гласове. Срещу Андреев имаше съображения и заради връзката му с делото срещу колегата му Ангел Дончев. Последният бе даден на съд заради това, че поискал пари от прокурора Емил Милев, за да прекрати проверка срещу него. По време на делото Милев заяви, че е бил предупреден от Андреев за проверката и за това, че се подслушва телефонът му.

Членове на съвета поискаха Андреев да им отговори дали това е морално, на което той даде много объркващ отговор - бил помолен от служители на МВР да предупреди Милев, но в това нямало нищо притеснително. "Такива бяха времената в прокуратурата - на разчистване на системата, за да не стават неприятни ситуации", каза прокурорът от СГП. След гласуването ВСС не избра апелативен прокурор на София, обяви нова процедура.

Божидар Джамбазов е известен прокурор, ръководител на спецзвеното в СГП, което разследва престъпления с пари от европейски програми и фондове. Гледал е делата срещу Валентин Димитров-Вальо Топлото, сега е наблюдаващ по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов, той отказа да образува досъдебно производство срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, който разгласи данни, събрани със СРС-та, от парламентарната трибуна по случая с докторите от Горна Оряховица.

Пред изданието Божидар Джамбазов заявил, че на този етап няма да коментира кандидатирането си за апелативен прокурор на София. Отказа да отговори и на въпроса дали е бил "поканен" да подаде документи или сам е решил да се пробва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини