Съдят най-известната иманярка във Варненско

  • 10 май 2017 13:28

  • 4699
  • 0
Съдят най-известната иманярка във Варненско
©

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 49-годишна жена за иманярство. Тя е търсила, държала и укрила стотици артефакти от античността и Средновековието, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа. 49-годишната Иванка И. може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Иванка И. ще отговаря за държане на културни ценности, за които не съобщила на властта в законовия срок. Тя е подведена под отговорност и за държане на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти, което е престъпление от Наказателния кодекс.
Иванка, която била сред най-известните иманяри не само във Варна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. Имало сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство.

Полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил "име" в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г.

При претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти - медни и сребърни монети. Те са датирани основно през османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I - IV век преди Христа.

Укритите артефакти представлявали систематични колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, показват експертизите. Те са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от подсъдимата Иванка И., която била известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети. По тях са открити доказателства за иманярска дейност.

Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото й и да я лиши от право да заема определена държавна или обществена дейност, а така също и от право да упражнява определена професия.

Росица Валентинова
4699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини