Оставиха в затвора психично болен

  • 05 януари 2012 13:20

  • 3140
  • 0
Оставиха в затвора психично болен
©

Антон Ангелов, който е обвинен за убийството на 18-годишната Севилия Райчева остава в ареста.

Състав на Софийски апелативен съд потвърди наложената му по-рано от Софийски градски съд мярка „задържане под стража", като не уважи искането на защитата да му наложи по-лека.

Припомняме, Янка Младенова и Антон Ангелов са обвинени за убийството на 19-годишната Севиля Райчева в столичния квартал "Люлин". Според държавното обвинение двамата са влезли в дома й, когато Севиля била сама.

В началото на днешното съдебно заседание адвокатът на Ангелов - Светослав Славов, заяви, че клиентът му е с влошено здравословно състояние, което става все по-тежко с всеки изминал ден.

По думите му, Антон почти не вижда с дясното око, има някакъв вид клаустрофобия, а в ареста помещенията са тесни, което допълнително допринася за влошаване на здравето му.

Адвокат Славов заяви пред съдиите, че няколко пъти са искали на Антон да му бъдат направени изследвания, които да докажат думите му, но такива на този етап не са назначени. „Осъществява се репресия към здравословното състояние на клиента ми", изтъкна адвокатът.

По думите му Антон Ангелов е млад човек, който има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

В крайна сметка 15 минути бяха достатъчни на съдийския състав, за да вземе решението си, което е окончателно и не подлежи на обжалване. В това време обвиняемият имаше възможност да размени няколко думи с дядо си, заявявайки му, че не се притеснява, защото справедливост винаги има.

По-рано от подсъдимата скамейка Ангелов каза, че осъзнава, че извършеното престъпление е тежко, но той не е извършител на деянието. Освен това добави, че страда от много тежко заболяване, което се е отразило както на психическото, така и на физическото му състояние. Антон също каза, че не вижда с дясното си око.

Според съдиите извършеното престъпление е с изключителна жестокост и съществува реална опасност, ако Ангелов напусне следствения арест, да извърши ново престъпление. По думите им той физически е в състояние да носи отговорност за действията си и няма психическо разстройство.

Стана ясно още, че самото разследване е към края си и съвсем скоро се очаква да бъде изготвен краен прокурорски акт.

След края на съдебното заседание адвокат Славов поясни, че клиентът му от детинство страда от енцефалопатия - увреждане на мозъка.

Дядото на Антон - Антон Пейчев, разказа, че внукът му се е родил със затворен череп, което потиска развитието на мозъка. Освен това много често малкият Антон получавал припадъци. По думите му той трудно се ориентира и ако сега го пуснат от следствения арест на Г.М.Димитров няма да може да се ориентира да стигне до „Люлин".

Според него исканите изследвания са скъпи и затова ги размотават. „Като му стане лошо му казват: Лежи си и ще ти мине", поясни още той.

Пейчев каза още, че не знае какво се случва с другата задържана - Янка. Знае само, че момиче, с което била известно време в следствения арест, разказало, че Янка й споделила, че тя е убила Севилия, но „Антон е наивен и тя ще прехвърли всичко на него."

Антон Пейчев сподели и че внукът му е бил принуден да подпише едни показания, които той не е чел, а си мислил, че ако ги разпише, ще го освободят. По време на разпита му не е присъствал адвокат. Такъв дошъл два дни след задържането му и без да чете показанията, също ги подписал.

Дядото е категоричен, че кражбата на тези 10 грама злато не са мотив за това престъпление, тъй като внукът му е бил под жесток контрол от своите родители още от малък.

"Той не е лишаван от нищо. Не е това мотивът. Знаете, децата се палят от малко, постоянно са във Фейсбук, хвалят се с това, онова", изтъкна още Пейчев и добави:

"Това е детско хрумване, не знам кой го е решил. Но това да си гладен и да лазиш, няма да го направиш."

Семейството на Антон не е търсило контакт с роднините на убитото момиче, тъй като все още нищо не се знае.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3140 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини