Ръст на незабавните и бързи производства в Разградско

  • 06 април 2017 15:45

  • 1147
  • 0
Ръст на незабавните и бързи производства в Разградско
© Getty Images (Архив)

Наблюдаваните незабавни производства в Разградския съдебен окръг през 2016 г. бележат абсолютен ръст спрямо предходните отчетни периоди. С положителен знак в отчетния доклад за работата на прокурорите от прокуратурите на територията на Окръжната прокуратура в Разград бе отбелязано, че само две от новообразуваните незабавни производства са били преобразувани за разследване по общия ред поради фактическата им и правна сложност. Всички останали са приключени и решени като незабавни.

Като бързи през 2016 година са разследвани 217 производства, от които 206 новообразувани. Отчетното събрание на магистратите обвинители се проведе днес, 6 април 2017 г., и в работата му взеха участие заместник-главните прокурори Пенка Богданова и Мария Шишкова, както и завеждащата отдел „Административен“ при ВКП Славка Славова и заместникът на административния ръководител на Апелативна прокуратура във Варна Вилен Мичев.

За престъпления против собствеността са образувани 530 досъдебни производства през отчетния период, което съставлява 40 процента, като най-голям е делът на кражбите - 55.7 на сто. С 35 процента са се увеличили измамите, като пострадалите от престъпни имуществени посегателства са 354 физически и 58 юридически лица.
Общоопасните престъпления са втори по значение за съдебния регион на Разград. В категорията с най-голям дял са престъпленията, свързани с управление на МПС при алкохолно повлияване и в период на временно лишаване от правоуправление. Пострадалите от общоопасни престъпления са 112 физически и 2 юридически лица.
За престъпления против личността са образувани 137 досъдебни производства. В отчетния доклад на окръжния прокурор на Окръжната прокуратура в Разград е посочен лек ръст при тези престъпления,тъй като за 2015 година те с били 129, като пострадалите са 139 физически лица – 84 мъже, 55 жени, 14 непълнолетни и 10 малолетни.
Образувани са 117 досъдебни производства за престъпления против стопанството. Налице е ръст на досъдебните производства,образувани за такива престъпления спрямо 2015 година както в абсолютна стойност, така и в относителен дял с пострадали 10 физически и 54 юридически лица. Както и в предишни години, електроразпределителни дружества и горски стопанства са обекти на престъпно посегателство.

Макар и с незначителен ръст през отчетния период, следващи по значимост са документните престъпления, които са 60. Сред престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната система най-често срещаното деяние е укриване на данъци.

В съдебния регион на Окръжната прокуратура в Разград няма неприключени досъдебни производства извън законовия срок. И в четирите прокуратури в съдебния регион досъдебните производства са внасяни в съда преимуществено с обвинителни актове.
С положителен знак прокурорите от Разградския съдебен окръг отчетоха факта, че през 2016 г. няма прекратени по давност досъдебни производства срещу известен извършител. На съд са били предадени 844 лица. Съпоставянето на данните за 2016 г. с тези от предходните два отчетни периода сочат увеличение с 14 на сто на предадените на съд лица. Осъдените и санкционирани лица през 2016 г. от държавното обвинение в Разград са 838 при 714 през 2015 г., от които с влязъл в сила съдебен акт са 793 лица при 655 лица за 2015 г.

Приведени са в изпълнение влезли в сила съдебни актове по отношение на 398 лица с общо 428 наказания – присъди, споразумения, решения и определения с постановени наказания по НК. 109 са осъдените с наказание „Лишаване от свобода“, 118 лица са били лишени от права, 182 са наказани с пробация.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини