Четирима са осъдените в Плевен за купуване на гласове досега

  • 29 март 2017 15:01

  • 1097
  • 0
Четирима са осъдените в Плевен за купуване на гласове досега
©

Четирима са осъдените в Плевен за купуване на гласове за парламентарните избори досега, съобщиха от прокуратурата.
Районния прокурор на Плевен Владимир Николов уточни, че към настоящия момент Плевенския район е единственият в страната, в който е постигната ефективна осъдителна присъда за уродливото явление "купуване на гласове".

Делото по него е приключено за по-малко от 24 часа и извършителят, който ще изтърпява и стара присъда, ще остане в затвора общо 15 месеца. Двама са осъдени за същото престъпление по време на изборите са получили наказания от по 11 месеца лишаване от свобода, но те са отложени за 3 години изпитателен срок, поради чистото съдебно минало на осъдените. Те са лишени да заемат изборни длъжности за три години.

Общо прокуратурата в Плевен е образувала 12 дела - 7 досъбедни производства и 5 бързи производства, като 5 са внесените в съда за престъпления против политическите права на гражданите. Осъдените са от Крушовица, Горни Дъбник и Мечка.


По думите на прокурор Найденов тези престъпления се извършват от добре структурирани организации и до момента благодарение усилията на прокуратурата и МВР достигат до средното ниво - тези които плащат сред населението - гласовете са вървели около 30 лева. За достигане на върха на пирамидата са нужни обединени усилия на цялото общество - проблемът е, че трудно се съгласяват хората да свидетелстват. При осъдените досега са доказани случаи, при които са купени 7 гласа и 5 гласа. Установени са хора на две политически партии - четири от делата от ДПС и по едно - от коалицията "АБВ - Движение 21". По останалите сигнали има и за други политически субекти, но не са събрани достатъчно доказателства.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини