Пак оневиниха Дамбовеца за тигрите

  • 03 януари 2012 21:27

  • 2517
  • 0
Пак оневиниха Дамбовеца за тигрите
©

Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил оправдателната присъда на бизнесмена Йордан Стоянов-Дамбовеца по делото му за незаконно отглеждане на три тигъра – Мартин Ширхан и Елза, съобщи "Труд".

Животните бяха открити при претърсването в дома на Стоянов по време на акция “Октопод” през февруари 2010 г., по която бизнесменът има обвинение. Този процес още не е внесен в съда. Но от прокуратурата държат Стоянов да бъде наказан за тигрите. След като се провалиха пред САС, обвинителите настояват и пред Върховния касационен съд Стоянов да бъде признат за виновен. Думата на върховните съдии ще е последна.

Според обвинението след 8 февруари 2008 г., когато влиза в сила Законът за защита на животните, Стоянов е продължил да отглежда тигрите, без да има разрешение за частен зоопарк. Неговата версия е, че е опитал да даде тигрите в зоопаркове, но не е успял.

Апелативните съдии пишат, че е против духа на закона да се твърди, че действията на Стоянов са обществено опасни, защото е установено, че той е лекувал тигрите. “Подсъдимият е можел просто да не задържа животните. Тогава не би било възможно да бъде обвинен. Но подобно отношение не може да бъде решение, не е в унисон с хармонията на природата и любовта към животните, каквато се проповядва като световна тенденция”, разсъждават съдиите.

Магистратите са съгласни с долната инстанция, че е достатъчна административната санкция, която е понесъл Стоянов. От РИОСВ му е наложена глоба от 3000 лв., а тигрите са конфискувани. Стоянов не е обжалвал и е платил. И апелативният съд критикува законодателя, че след въвеждането на забраната за отглеждането на големите котки не е уредил заварените случаи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини