ВАП започва проверка по сигнал за неспазване на Кодекса на труда

Върховната административна прокуратура е образувала преписка по медийна публикация по повод сигнал за лишаване на работници и служители от получаване на обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, дължимо по силата на Кодекса на труда.

Това е конкретният повод са самосезирането, като от ВАП е съобразено, че законовите разрешения на правото на обезщетение и в други хипотези на прекратяване на трудовото правоотношение не носят същностни различия. На тази основа, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес е сезиран изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност последва нарочна заповед от ангажирания административен орган, с която, считано от датата на издаването ѝ, се задължават контролните органи, при установяване на неизплатени обезщетения, свързани с прекратяване на трудово правоотношение, да издават задължителни за изпълнение предписания, както и да образуват административнонаказателни производства. Ефектът от проверката на ВАП се открива в предприемането на действия, насочени към защита на законоустановени права на работниците и служителите, включително за ангажиране на администратвнонаказателната отговорност при нарушенията на трудовото законодателство.

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?