Доживотен затвор за българина, убил с брадва немец в Златни пясъци

  • 02 февруари 2017 16:14

  • 17189
  • 2
Доживотен затвор за българина, убил с брадва немец в Златни пясъци
©

42-годишният Андрей Цв. от Варна, който уби с 52 посечни удара с брадва немския турист Волфхард Ш. в стаята му хотел „Магнолия“ в курорта Златни пясъци, получи доживотна присъда от Камарата на областния съд в германския град Аахен с участие на съдебни заседатели. Там се разглеждат дела за особено тежки престъпления, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

На 4 септември 2015 г. подсъдимият Андрей извършил престъплението „от алчност и други низки подбуди“ и „подло е убил човек“, се казва в обвинителния акт на прокуратурата в германския град Аахен. Между 19,30 и 21 часа по предварително изготвен план варненецът посетил 49-годишния немски гражданин Волфхард, за да го убие и продължи интимната връзка със съпругата му, както и да се възползва от значителните спестявания на убития.

Жертвата и убиецът се познавали добре. От началото на 2015 г. Андрей Цв. заживял като наемател в дома на семейство Ешвайлер. Андрей знаел, че Волфхард ще прекара лятната си ваканция в хотел „Магнолия“ на Златни пясъци от 30 август до 19 септември 2015 г. Планирал да извърши убийството в България и с тази цел се прибрал във Варна.

Германският гражданин бил бивш спортист и значително по-силен физически от варненеца. За да успее планът, Андрей трябвало да му нанесе удари изненадващо. Въоръжил се с брадва и още с влизането в хотелската стая започнал да нанася удари по главата, врата и ръцете на Волфхард. В заключенията на съдебномедицинската експертиза по делото съдебните медици са описали 52 посечни удара по тялото на убития.

След убийството Андрей напуснал стаята. На вратата поставил табелка „Не ме безпокойте“. Тялото на германския турист било открито два дни по-късно от позната на жертвата, която също пристигнала в хотел „Магнолия“ за лятната си ваканция. Веднага след зверското престъпление Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за умишлено убийство по член 115 от Наказателния кодекс. Изпратени са молби за правна помощ до прокуратурата в Аахен, които дават основание във ФРГ да започне паралелно разследване по случая, а доказателствата, събрани в България и ФРГ, да се ползват от разследващите и съдебните органи в двете държави.

Ден след убийството – на 5 септември 2015 г., Андрей напуснал Варна и отпътувал за Германия. На 19 ноември 2015 г. той е задържан в дома на убития Волфхард, след като в автомобила, който управлявал, полицията открила следа от кръвта на жертвата. ДНК-следа и клетъчен материал, които принадлежат на Андрей, са открити от разследващите във Варна в хотелската стая на убития. Разкриването на жестокото убийство е плод на съвместна работа по линия на международноправното сътрудничество на Окръжната прокуратура във Варна и прокуратурата в германския град Аахен.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
17189 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.08 | 22:38

2
друго щеше да е ако беше арабин ,щяха да го освободят до сега

2017.02.08 | 22:38

1
Друго щеше да е ако беше съден от български съд, щяха да го освободят до сега!

Добави коментар

Водещи новини