Иманяри застават пред съда в Плевен

  • 26 януари 2017 13:11

  • 2482
  • 0
Иманяри застават пред съда в Плевен
©

Окръжна прокуратура в Плевен внесе в съда обвинителни актове срещу двама мъже, които неправомерно са държали в дома си и са търсили археологически обекти в резервата Улпия Ескус край село Гиген, съобщиха от ведомството.

Обвинението е срещу Пламен М. и Румен А. На 15 ноември м.г. без разрешение с лопата и метал детектор двамата търсили находки в античния град.

Първият намерил седем предмета. Срещу него е повдигнато обвинение и за това, че в дома си в с.Гиген, държал не регистрирани археологически ценности. Според прокуратурата предметът на престъплението представлява национално богатство по смисъла на Закона за културното наследство.

Вторият мъж е обвинен за осем предмета, изкопани от резервата, както и че в дома си в с.Гиген държал други 11.

В Улпия Ескус са забранени всякакви дейности, свързани с търсене на исторически ценности. Границите и ограниченията в резервата са известни на местното население, но независимо от това много граждани редовно разкопават.

И двамата обвиняеми са се увличали от археологията и са посещавали мястото, за да търсят находки без разрешително, а намереното прибирали в домовете си.
Вечерта на 15 ноември м.г. те били забелязани от служители на полицията. Предстои насрочване на делата от съда.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини