Крият в чужбина 30 защитени свидетели срещу мафията

  • 23 декември 2011 05:59

  • 2700
  • 5
Крият в чужбина 30 защитени свидетели срещу мафията
©

"Георги Вълев ми поръча убийството на адвокат Петър Лупов срещу 25 хил. лв. Бе ми обяснено, че ако откажа, парите ще вземе групата на Петър Сумиста".

Думите на защитения свидетел Лаков, изречени пред съда на 5 юли т.г., са едно от основните доказателства срещу групата на "Килърите" - подсъдими за три поръчкови убийства. Два дни по-късно, скрита от останалите участници в процеса зад параван, но очи в очи със съдебния състав, казаното потвърждава жената, която живее с него без брак.

Двамата са сред 30-те човека,избрали да преобърнат живота си на 180 градуса, като разобличат извършителите на едни от най-жестоките престъпления у нас, с които до вчера са били приятели, пише "24 часа".

Двойно повече мъже и жени, станали жертви или очевидци на убийства, отвличания, трафик на хора и наркотици, пране на пари и кражба на милиони, са се престрашили да говорят пред Темида, ставайки защитени свидетели през изминалата година, сочи статистиката на бюрото по защита към Главна дирекция "Съдебна охрана".

Години наред те живеят далече от дома си, под други имена и с денонощна охрана. Новият им адрес е неизвестен дори за най-близките им роднини.

От Бюрото по защита категорично отказват да разкрият има ли сред тях хора, които променят и външния си вид чрез пластични операции. Не коментират прибягват ли до пълна конспирация - инсцениране на смъртта например на онези, които осветят хората по високите етажи на властта, участващи в схемите за печелене на мръсни пари.

Двама свидетели по ключови дела светкавично са изведени извън страната, веднага щом стартира програмата за защита по наказателни дела през 2005 година. Те продължават да живеят в чужбина, със сменена самоличност и под строг контрол за придвижване и контакти.

За разлика от анонимните свидетели, които биват охранявани само временно, защитените могат да бъдат пазени до живот, ако опасността срещу тях не отпадне след приключване на делото. Дават показанията си само лице в лице със съда и отговарят на предварително зададените въпроси в писмен вид на защитата на подсъдимите.

Законът осигурява специална защита по наказателни дела на: свидетел, частен обвинител, граждански ищец, обвиняем, подсъдим, вещо лице, поемно лице и осъден. В програма може да бъдат включени и братя, сестри, съпруг или хора, с които защитеният свидетел се намира в особено близки отношения.

Въпреки спецмерките за опазване на анонимността на тези хора рождените им имена лъсват в медиите. Това е защото в 99% от случаите те са познати както на подсъдимите и техните адвокати, така и на частните обвинители и тъжители.

Гаранция за липсата на пробив в програмата за защита обаче е фактът, че за почти 6 години, няма осветена нито една нова самоличност на застрашено лице, както и разкриване на местонахождението му.

След въвеждането преди месеци на европейската заповед за защита те получават и статут на постоянно пребиваващи във всяка държава от ЕС, която изберат за свой дом. България стана от инициаторите за въвеждане на разпоредбата в лицето на бившия правосъден министър и бъдещ вицепрезидент Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

Избралите да се изправят срещу мафията у нас, могат да започнат нов живот, като работят, учат и градят дом на хиляди километри от родината. Преди това обаче те декларират, че ще спазват стриктно правилата, записани в споразумението с бюрото по защита.

Не се ли придържат към правилата, изключването им от програмата е най-малкото зло, което може да ги сполети.

При разконспириране на свидетел неминуемо следват опити за психически и физически натиск както върху него, така и върху близките му. "Част от защитените свидетели излизат от програмата доброволно. За други отпада необходимостта от защита. А трети биват предлагани за изключване, ако не спазват подписаните споразумения с Бюрото по защита", обясни шефът на Съдебна охрана Главен комисар Станислав Стефанов.

В момента освен по дела като "Наглите", "Октопод", "Килърите" и “Златко Баретата” държавата пази свидетели по редица не толкова медийни процеси. Между тях има хора, които не успяват да се приспособят към новия живот и се отказват както от спецзащитата, така и от показанията си.

Според разследващите, в последните години зад решетките са пратени не един и двама престъпници, а едни от най-мощните престъпни групи са разбити, благодарение на показанията на защитени свидетели.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2700 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2011.12.23 | 11:51

3
До 30 % коледно намаление от www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си .
аман от спам

2012.01.19 | 12:02

5
А случайно вибраторите откъде си ги вадите?
venko lider rzs-dimitrovgrad

2011.12.28 | 01:36

4
браво на самите свидетели поели отговорно дилемата да се разкрият хората нарекли се мафия и др. жертвайки най ценното си живота. това са хора които искат ние останалите да живеем по добре и спокойно и аз ги ценя и уважавам безкрайно. дано на другия свят да им е по добре...

2011.12.23 | 10:00

2
stiga da raboti ok.
8888888888888

2011.12.23 | 09:38

1
za postradali ot vlast imahti.koito sa stanali obekt na pora4kovo ybiistvo i darjani za iznydvane ot organizirana grypa rabotehta za sada....koi hte se pogriji....kato gi e razobli4il...mrasnite im aferi za milioni levove......

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини