Ихтиманския разкри 8 отвличания на "Наглите"

  • 21 декември 2011 13:22

  • 1429
  • 0
Ихтиманския разкри 8 отвличания на "Наглите"
© Булфото

Валентин Михайлов - Ихтимански е бил наясно с подробностите около 8 случая на отвличания от групата на „Наглите", единият от които е за похищението на Михаил Краус. Днес в Софийски градски съд се прослушват СРС-тата по делото срещу похитителите.

Първият пуснат запис, от 17 декември 2009 година, трае близо 70 минути. На него се чува разговорът между Бойко Найденов и Валентин Михайлов - Ихтиманския.

Телефонното беседване между двамата започва с предупреждението на Найденов: „Положението не е никак розово" и продължава с опитите му да убеди Михайлов да свидетелства срещу групата. По думите на шефа на следствието, все някой ще спечели от неговото решение, каквото и да е то, но в случая по-добре „живо куче, отколкото мъртъв вълк", пише "24 часа".

„Кажи си истината, кажи това, което те питат и началникът и директорът", призовава Найденов. В отговор на този апел Ихтиманския казва, че не е сигурен дали това, което знае, може да им помогне.

Почти един час разследващите се опитват да го убедят да даде показания като в замяна предлагат да го направят защитен свидетел, да му намалят наказанието, да го изведат в чужбина - Италия, Испания, Франция, в зависимост от езика, който предпочита. Друга процедура, която му предлагат, е да бъде анонимен свидетел.

Според Найденов това крие рискове, тъй като ще каже неща, за които само той знае и така ще се сетят за кого става въпрос.

Разследващите предлагат на Ихтиманския лична охрана или промяна на самоличността.

Михайлов споделя, че знае за осем от общо 11-те отвличания. Във връзка с Михаил Краус той казва, че е държан в къща, собственост на турчин в село Гос до Брезник, която обаче след това е била купена.

„Това което говорим е неофициално, остава си между мене и тебе", казва Бойко Найденов по време на записа. Имало е и жертви, които са държани и в село Сад.

Свидетелят намесва името и на Васил Маникатов, който в момента е в ареста. Соченият за един от най-влиятелните наркобосове в южна България в момента чака насрочване на делото му за екстрадиция по европейска заповед на Гърция.

По време на записа Валентин Михайлов уточнява, че не знае с точност имената на селата, а само как се стига до тях и че му е нужна карта, за да посочи точните имена.

Нито една от жертвите на групата за отвличания „Наглите" не дойде на днешното заседание. Те бяха представени от адвокатите си.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини