Съдът върна на работа бившата главна сестра в Центъра за спешна помощ в Кюстендил

  • 21 ноември 2016 12:50

  • 3690
  • 0
Съдът върна на работа бившата главна сестра в Центъра за спешна помощ в Кюстендил
©

Съдът връща на работа бившата главна сестра в Центъра за спешна помощ в Кюстендил Анита Петрова, която заведе дело и поиска обезщетение заради незаконно уволнение. Тя ще получи и обезщетение в размер на 2290.32 лв.

Сагата около уволнението на Анита започнала, когато директорът на ЦСНП - Кюстендил Анелия Георгиева обявила конкурс за мястото на главна сестра. Дотогава длъжността била изпълнявана от Анита, назначена със заповед „до провеждането на конкурс”. Изискването на работодателите било да има висше образование, магистър със специалност „Здравни грижи”, каквато Анита имала. Мераци за мястото имала и друга сестра, но се оказало, че тя няма нужното образование, така че освен Анита никой друг не кандидатствал за мястото, припомня "Струма".

След явяването на конкурса обаче Петрова била освободена на 01.08.2016 г. с мотива „липса на качества на служителя за ефективно изпълнение на работата”. Освен това в заповедта й за уволнение е записано, че бившата главна сестра не показва умения за контрол по спазване на графици, не разграничава дейности по заявяване, съхраняване и изразходване на лекарствени средства и консумативи, и упражняването на контрол върху тези дейности, не познава отчетната документация. В документацията на Центъра за спешна помощ, представена пред съда, е записано, че главната сестра не комуникира с останалите членове на ЦСМП, а когато това се случвало, проявявала некоректност, липса на възпитание, некомпетентност, водещи до конфликтни ситуации. Пред съда обаче от здравното заведение не успели да докажат твърденията си, а и процедурите по отстраняването на бившата гл. сестра не били спазени. Това е и причината съдебен състав на Районен съд - Кюстендил да разпореди възстановяването на Анита на старата й длъжност, тъй като уволнението й е незаконно.

Центърът за спешна медицинска помощ трябва да плати обезщетение за оставането й без работа за времето от 01.08.2016 г. до 19.10.2016 г. Освен това ЦСМП плаща и 183,33 лв. разноски по делото, 251,61 лв. държавна такса и 60 лева за вещо лице.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини